25.08.2024
Телеканал NTD

Макрон переміг Ле Пен на президентських виборах

Макрон переміг Ле Пен на президентських виборах

Французький президент Емманюель Макрон переміг у другому турі. Він із досить великим відривом випередив украй правого..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Французький президент Емманюель Макрон переміг у другому турі. Він із досить великим відривом випередив украй правого кандидата Марін Ле Пен і став першим за 20 років президентом Франції, якого переобрали на другий термін.

У своїй промові біля Ейфелевої вежі Макрон визнав, що дехто голосував за нього тільки, щоб не дати перемогти його суперниці.

[Емманюель Макрон, переможець президентських виборів]:
«Багато наших співвітчизників голосували за мене не тому, що підтримують мої ідеї, а щоб заблокувати вкрай правих. Я хочу подякувати цим виборцям і сказати, що найближчими роками перед ними в боргу».

А на околиці Парижа прихильники Ле Пен висловлювали обурення через поразку свого кандидата. Багато французів уважає Макрона лідером еліт, який мало уваги приділяє звичайним громадянам.

Сама Ле Пен визнала поразку невдовзі після закриття виборчих дільниць. Водночас вона обіцяє продовжити боротьбу на рівні парламенту.

[Марін Ле Пен, кандидат у президенти Франції]:
«Сьогодні французи показали велику необхідність сильної опозиції Емманюелю Макрону. Матч ще не закінчився — за кілька тижнів вибори до парламенту».

Ліві й праві опозиційні партії вже розпочали активну кампанію. Вони сподіваються на успіх, бо цього разу перевага Макрона менша, ніж була під час попередніх виборів п’ять років тому. Тоді його суперником також була Ле Пен.

Водночас поліція одразу після виборів застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати демонстрантів. Ті вийшли протестувати проти бізнес-реформи Макрона та інших змін.

Також у неділю вранці в центрі Парижа поліція відкрила вогонь по автомобілю, який не зупинився й рухався на зустріч правоохоронцям. У результаті двох людей було застрелено й одну поранено. Інцидент стався на Пон-Нефі, найстарішому мосту Парижа.
Коротке посилання на цю сторінку:

Макрон переміг Ле Пен на президентських виборахУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: