26.10.2024
Телеканал NTD

Галюциногенні гриби допоможуть проти депресії?

Галюциногенні гриби допоможуть проти депресії?

Так звані чарівні гриби можуть допомогти у боротьбі з депресією. Британські вчені досліджували психоделічну речовину псилоцибін...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Так звані чарівні гриби можуть допомогти у боротьбі з депресією. Британські вчені досліджували психоделічну речовину псилоцибін. Як виявилося, вона сприятливо впливає на пацієнтів із тяжкою формою депресії.

У двох дослідженнях узяло участь 60 волонтерів. Учені досліджували МРТ їхнього головного мозку до прийняття психоделіків і після. Також результати порівняли зі сканами мозку тих, хто приймав звичайні антидепресанти. З’ясувалося, що гриби справді ефективні.

[Девід Натт, співавтор дослідження]:
«Мозок починає працювати плавніше. Він легше перемикається між думками й процесами. Ми гадаємо, що за депресії це найважливіша користь псилоцибіну і, можливо, інших психоделіків».

Дія психоделічних препаратів украй відрізняється від традиційних антидепресантів. Другі підвищують рівень серотоніну в мозку. Минуть тижні, перш ніж пацієнт помітить зміни.

[Девід Натт, співавтор дослідження]:

«Психоделіки впливають зовсім на інший рецептор 5-НТ2А, що міститься в корі головного мозку. Стимулюючи його, ви фактично збуджуєте мозок, змінюєте його роботу й енергетичний ландшафт, ламаєте поточні шляхи. Це дає людям змогу думати вільніше».

Дослідники кажуть, що всі пацієнти, яким допомогли психоделічні препарати, без успіху намагалися вилікуватися за допомогою антидепресантів. Дехто перепробував до десяти варіантів.

Про позитивні властивості психоделіків відомо з початку XX століття. Але нині про них загалом знають як про наркотичні засоби. Тепер учені надіються повернути цим речовинам добре ім’я. Приміром, планують лікувати за їхньої допомоги анорексію.

Водночас автори закликають не вдаватися до самолікування. Звичайне застосування «чарівних грибів» жодної користі для здоров’я не дає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Галюциногенні гриби допоможуть проти депресії?Личинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: