24.09.2024
Телеканал NTD

Чи стануть електричні літаки майбутнім авіації?

Чи стануть електричні літаки майбутнім авіації?

Цей двомісний літак повністю електричний. Він призначений для навчання пілотів. Такі використовують у льотній школі в..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Цей двомісний літак повністю електричний. Він призначений для навчання пілотів. Такі використовують у льотній школі в Шеллефтео, що на півночі Швеції. У літаку дві електричні батареї. Вони заряджаються за пів години та забезпечують 50 хвилин польоту.

Навчання студентів розраховане на 20 місяців. За цей час вони мають налітати 200 годин. Електричні літаки дають змогу зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Але без звичайних літаків теж не обійтись. Однак у цій школі їх заправляють біопальним, що також допомагає берегти природу.

[Олов Гультдін, директор льотної школи]:
«Щоби пройти повне навчання, треба тренуватися на різних типах літаків, зокрема й на звичайних. Коли вони також стануть електричними, ми повністю оновимо свій парк».

У місцевому аеропорту теж думають про електричне майбутнє авіації. Але поки тут зелені технології використовують для більш приземлених цілей.

[Роберт Ліндберг, директор аеропорту]:

«Для освітлення ми використовуємо електроенергію, отриману від відновлюваних джерел енергії. Будівлю аеропорту опалюємо біогранулами, автомобілі теж працюють на біопальному чи електриці».

Швеція планує з 2030 року виконувати без використання викопного палива всі внутрішні авіарейси, а з 2045 — і міжнародні. Дехто вважає, що електричний авіапарк — цілком можливе майбутнє. А хтось не впевнений у швидкій появі величезних електричних авіалайнерів.

Річ у тому, що енергетична місткість літій-іонних батарей у десять разів менша за енергетичну місткість авіаційного гасу. Також у процесі польоту вуглеводневе пальне витрачається, і маса літака зменшується, що, своєю чергою, сприяє економії. Цієї переваги не досягти з електричними батареями.

Можливо, колись робитимуть гібридні літаки. Це дасть змогу під час зльоту використовувати двигун одного типу, а в польоті — іншого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чи стануть електричні літаки майбутнім авіації?«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: