25.01.2024
Телеканал NTD

Вісім геопарків Європи та Бразилії дістали статус ЮНЕСКО

Вісім геопарків Європи та Бразилії дістали статус ЮНЕСКО

Фінський ландшафтний парк «Салпаусселькя» площею 4,5 тисячі квадратних кілометрів дуже мальовничий. Нещодавно він та ще сім..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Фінський ландшафтний парк «Салпаусселькя» площею 4,5 тисячі квадратних кілометрів дуже мальовничий. Нещодавно він та ще сім об’єктів дістали статус Глобального геопарку ЮНЕСКО.

[Крістоф Ванденберг, співробітник ЮНЕСКО]:
«Мета загалом одна — прославити цю унікальну геологічну спадщину й ці унікальні ландшафти, де живуть люди».

Особливий охоронний статус дістали й геопарки у Швеції, Греції, Румунії, Німеччині, Люксембурзі та Бразилії.

Це острівний комплекс «Кефалонія-Ітака», що на заході Греції. Карстовим печерам, вирвам та підземним потокам 250 мільйонів років. А площа геопарку — майже 800 квадратних кілометрів.

У районі вигину Карпатських гір у Румунії розкинувся геопарк «Земля Бузеу». Йому 40 мільйонів років. Тут багато добре збережених скам’янілостей морських істот, птахів та ссавців. Є також довгі й глибокі соляні печери.

А це геопарк «Платоберген», що на заході Швеції. 15 столових гір із пласкими вершинами утворилися внаслідок ерозії під час льодовикового періоду 115 тисяч років тому. Тут знайшли першу відому кам’яну церкву Швеції. Її збудували вікінги-християни на початку XI століття.

У Люксембурзі новий статус дістав природний парк «Меллердаль», а в Німеччині — улоговина, яка утворилася 14,5 мільйонів років тому після падіння метеорита.

У Бразилії статус геопарку надали ланцюгу каньйонів, який утворився 180 мільйонів років тому.

У мережі Глобальних геопарків тепер 177 об’єктів 46 країн. Вона охоплює територію розміром 370 тисяч квадратних кілометрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вісім геопарків Європи та Бразилії дістали статус ЮНЕСКОБалабан — душа музичної культури АзербайджануВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівСендбординг повертається до НамібіїОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: