19.10.2024
Телеканал NTD

Знайшли тест, який може врятувати від раку

Знайшли тест, який може врятувати від раку

Американка Джойс Арес почувалася добре, коли погодилася здати зразок крові для дослідження. На її подив, тест..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Американка Джойс Арес почувалася добре, коли погодилася здати зразок крові для дослідження. На її подив, тест дав позитивний результат на онкологію. Зрештою після повторних аналізів їй поставили діагноз злоякісна гранульома.

[Джойс Арес, учасниця дослідження]:
«Приблизно через тиждень мені телефоном сказали, що в аналізах дещо знайшли. Треба вивчити докладніше. І що мені передзвонять наступного тижня».

Завдяки цьому їй вдалося перемогти хворобу на ранніх стадіях. Арес узяла участь у новому дослідженні американських науковців. Вони використовують тест, який сьогодні роблять лише вже хворим на рак. Він потрібен, щоб оцінити хід лікування й перевірити, чи не почали ракові клітини повертатися.

Але тепер такі тести роблять і здоровим людям. Мета дослідження — перевірити, чи допоможуть вони виявити онкологію на ранній стадії. Це б значно підвищило шанси на виживання.

[Джошуа Офман, учасник дослідження]:
«Якщо ми зможемо виявити рак на ранній стадії — до того, як з’являться симптоми — ми матимемо більше можливостей для ефективного лікування. І часто в цьому випадку людей ще можна вилікувати».

Влада США поставила собі мету — за наступні 25 років наполовину зменшити смертність від раку. Але наскільки ефективними будуть такі тести, ще треба перевірити.

[Барнетт Крамер, учасник дослідження]:
«Ідеального лабораторного тесту немає. Ми навіть не знаємо, наскільки цей тест близький до ідеального».

Науковці зазначають, що раннє тестування не завжди ефективне. Так, у 2004 році Японія зупинила масовий скринінг немовлят на рак, бо дослідження показали, що це не рятує життя.

До того ж торік 16-річне дослідження за участю 200 тисяч жінок у Великій Британії показало, що регулярний скринінг на рак яєчників не впливає на смертність.

Крім того, скринінг може завдати більше шкоди, ніж користі. Наприклад, хибний результат може змусити людину занадто хвилюватися чи одразу розпочати дороге лікування, у якому немає потреби.

Утім, перевірка цього тесту триває. На неї піде коло семи років. Загалом у ній візьме участь понад 200 тисяч добровольців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знайшли тест, який може врятувати від ракуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну арку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: