29.02.2024
Телеканал NTD

Учені досліджують чисту альтернативу ядерній енергії

Учені досліджують чисту альтернативу ядерній енергії

В індустріальному парку біля Оксфорда група вчених намагається добитися термоядерного синтезу. Це чиста та стійка форма..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

В індустріальному парку біля Оксфорда група вчених намагається добитися термоядерного синтезу. Це чиста та стійка форма енергії, яка могла б стати альтернативою атомним електростанціям.

Традиційні АЕС виробляють енергію шляхом розщеплення атомів. У процесі вивільняється дуже багато енергії. Вона нагріває воду, щоб створити пару, яка урухомлюватиме турбіни. А ті вже вироблятимуть електроенергію.

Однак у результаті з’являються радіоактивні відходи, які треба охолодити й безпечно утилізувати.

Сьогодні багато вчених намагаються знайти джерело енергії без відходів та газів.

І ця потужна газова гармата вселяє надію. У ній порохові снаряди вражають особливу ціль, спричинюючи реакцію термоядерного синтезу. Саме така реакція відбувається на Сонці та інших зірках.

Атоми водню зливаються разом й утворюють гелій. Матерія перетворюється на енергію. І така енергія могла б обертати турбіни для виробництва електрики.

Управління з атомної енергетики Великої Британії стверджує, що цієї мети вже досягли. Утім, обсяг енергії дуже невеликий. Але це перший крок до створення дешевшого термоядерного синтезу.

[Нік Гоукер, автор проєкту]:
«Вона працює так: спалює порох на тому кінці, щоби запустити перший снаряд, який проходить через цей ствол. Перед снарядом розташований резервуар із воднем. І снаряд втискає цей водень в отвір у центрі».

Потім водень потрапляє в інший, набагато менший снаряд, який летить до цілі швидше.

[Нік Гоукер, автор проєкту]:
«Він рухається значно швидше — коло шести з половиною кілометрів за секунду. І зрештою влучає в нашу цільову камеру».

Мішені постійно модифікуються, щоб отримати найліпший результат, тобто найбільший обсяг енергії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені досліджують чисту альтернативу ядерній енергіїЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчя200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну арку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: