27.01.2024
Телеканал NTD

У Єрусалимі виявили плиту стародавнього вівтаря, яка стояла в усіх перед очима

У Єрусалимі виявили плиту стародавнього вівтаря, яка стояла в усіх перед очима

Ця кам'яна плита тривалий час стояла в усіх перед очима в задньому коридорі храму Гробу Господнього..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ця кам’яна плита тривалий час стояла в усіх перед очима в задньому коридорі храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Паломники залишали на ній написи. І ніхто не здогадувався, що це цінний артефакт.

Плита виявилася передньою частиною стародавнього вівтаря. На думку археологів, на це вказує складний петльовий орнамент. Його виявили на звороті плити, коли її розвернули під час реставрації.

[Аміт Реєм, археолог]:
«Наразі цього вже немає, але спочатку вівтар був інкрустований шматочками дорогого мармуру та скла. Він сяяв, і це був дивовижний артефакт».

Учені вважають, що вівтар прикрашала мозаїка в стилі косматеско, що, за однією з версій, походить із візантійського й раннього ісламського мистецтва. Таку мозаїку викладали на вівтарях римських храмів у XII–XIII століттях.

Знахідка підтверджує свідчення паломників про те, що храм в Єрусалимі освятили хрестоносці в 1149 році. Вони ж і встановили головний вівтар. Судячи з розмірів плити, він був величезним. Довжина плити — два з половиною метри, а висота — півтора.

[Аміт Реєм, археолог]:
«Вівтар стояв на вершині, у головному місці храму. Він приковував погляд вірян. А поряд священники проводили службу».

Коли хрестоносці пішли, вівтар використовували священники греко-православної церкви. На початку XIX століття його пошкодила пожежа. Після цього в храмі поставили новий вівтар, а про цей забули.

[Аміт Реєм, археолог]:
«Храм Гробу Господнього дуже добре досліджено. Та все ж бувають сюрпризи. Ніколи не кажи “ніколи”. Завтра, можливо, буде нова дивовижна знахідка».

Ізраїльське дослідницьке товариство наприкінці року опублікує доповідь про результати своєї роботи.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Єрусалимі виявили плиту стародавнього вівтаря, яка стояла в усіх перед очимаМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рік2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: