28.08.2024
Телеканал NTD

Останки найбільшого птерозавра юрського періоду знайшли в Шотландії

Останки найбільшого птерозавра юрського періоду знайшли в Шотландії

Знахідка на шотландському острові Скай перевернула світ палеонтології. Тут знайшли останки найбільшого птерозавра юрського періоду з..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Знахідка на шотландському острові Скай перевернула світ палеонтології. Тут знайшли останки найбільшого птерозавра юрського періоду з розмахом крил 2,5 метри.

З цього вчені зробили висновок, що гігантські летючі істоти жили на десятки мільйонів років раніше, ніж уважалося.

[Стів Брюсатт, палеонтолог]:
«Нам довелося протистояти припливу, щоб дістати останки. Ми майже їх втратили. Коли піднялася вода, ми припинили роботу й кілька годин непокоїлися. А потім майже опівночі прийшли їх забрати».

Унікальні ці останки ще й тим, що збереглися дуже добре.

[Стів Брюсатт, палеонтолог]:
«Це чудовий скелет. Кістки збереглися в трьох вимірах. Їм 170 мільйонів років. Й останки великі».

[Наталія Ягельська, палеонтолог]:
«Це аномалія, бо зазвичай так не буває. Птерозаври зазвичай розплющені, бо їхні кістки дуже крихкі, вони дуже рідко зберігаються».

Знайдені в минулому останки показували, що птерозаври юрського періоду були меншими, з розмахом крил максимум один метр 80 сантиметрів.

Науковці вважали, що найбільшого розміру вони досягали в крейдяний період.

Птерозаврами називають летючих плазунів мезозойської ери. Вони населяли Землю в період з 210 до 65 мільйонів років тому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Останки найбільшого птерозавра юрського періоду знайшли в ШотландіїSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволамиВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CES200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруНові протези дають змогу відчувати температуру предметівВ Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: