29.12.2024
Телеканал NTD

Шведка вже п’ять років вишиває копію 70-метрового гобелена з Бає

Шведка вже п'ять років вишиває копію 70-метрового гобелена з Бає

34 метри вишивки та п'ять із половиною років роботи. Але й це не кінець, а лише..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

34 метри вишивки та п’ять із половиною років роботи. Але й це не кінець, а лише середина. Шведка Мія Ганссон взялася створити репліку знаменитого гобелена з Бає. Його вишили наприкінці XI століття. Це пам’ятка середньовічного мистецтва. Ймовірно, над ним працювала не одна людина, але шведка справляється самотужки.

Мія живе на сході Англії в містечку Вісбек. Вона дбає про сина-інваліда й не працює, тому вільного часу вдосталь. Іноді жінка вишиває по десять годин на день і не може відірватися.

[Мія Ганссон, вишивальниця]:
«Дехто, певно, гадає, що я трохи схиблена на вишиванні. Але мої друзі й рідні мене знають. Вони знають, що я така. Не думаю, що вони дуже здивувалися, коли я сказала, що цим займуся».

Гобелен із Бає — це лляне полотно завширшки пів метра й завдовжки 68 метрів. Зберігається у спеціальному музеї у Франції. На вишивці зображено сцени приготування до Нормандського завоювання Англії та битви при Гастінгсі.

Водночас шведка не захоплюється історією. Проте хоче створити точну копію старовинного гобелена. Тому їй усе ж таки доводиться заглядати в книжки й довідники.

Але що ж підштовхнуло жінку до такої грандіозної роботи?

[Мія Ганссон, вишивальниця]:
«Мені було дуже нудно. Зазвичай я шила одяг вікінгів для історичних реконструкцій. А шість років тому нічого не замовляли. Тоді я подумала: “Мені треба робота, яка не закінчиться надто швидко”».

Так виникла ідея вишити гобелен із Бає. Жінка ще жодного разу не пошкодувала, що за це взялася. Завершити роботу планує за п’ять із половиною років.

А поки що незакінчену копію виставлять на загальний огляд у місцевій церкві. Гобеленом можна буде помилуватися до 12 квітня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Шведка вже п’ять років вишиває копію 70-метрового гобелена з БаєВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкіл«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen YunУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у Лівані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: