18.09.2024
Телеканал NTD

Робот-кріт повзає в зерні й шукає жуків та грибок

Робот-кріт повзає в зерні й шукає жуків та грибок

Цей робот допоможе фермерам уберегти зерно. Він заривається в нього й знаходить осередки зараження. Апарат може..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Цей робот допоможе фермерам уберегти зерно. Він заривається в нього й знаходить осередки зараження.

Апарат може пробратися вглиб на 10 метрів і повідомити про рівень температури й вологості. Якщо показники зависокі — це перша ознака того, що там може розмножуватися грибок чи жучки. А зіпсоване зерно доведеться знищити.

[Лоренцо Конті, винахідник робота]:
«Кількість зерна, яке щороку у світі втрачають на етапі зберігання, перевищує 630 мільйонів тонн. Це понад 20 % загального обсягу, що в сховищах».

Фермер Роберт Ніл щотижня перевіряє зерно на складах. Це довга й кропітка робота. За його словами, головна проблема полягає в тому, що місць розмноження жуків не видно. Коли їх через кілька тижнів помічають, уже пізно щось удіяти.

[Роберт Ніл, фермер]:
«Якщо неправильно заповнити зерносховище, то починає підвищуватися температура й вологість, через що жуки розмножуються швидше. Також скоріше ростуть мікотоксини та грибки».

Через те, що пошуки проводять вручну, часто можна пропустити «гарячу точку». А цей робот-кріт пробереться навіть у найвіддаленіші закутки, а потім відправить усі дані на смартфон.

[Артем Лук’янов, технічний директор компанії-розробника]:
«Він рухається, захоплюючи колесами зерна. Якщо направити ребра так, щоб вони почали захоплювати, то апарат почне розчищати поверхню під собою. А якщо зробити колеса гладкими, то він пересуватиметься набагато повільніше».

А ще він зможе виявити в зерні прошарки повітря. Вони дуже небезпечні для тих, хто ходить зверху. Були випадки, коли через них фермерів затягувало вглиб, як у сипких пісках, і вони задихалися.

Розробники й далі тестують пристрій. Можливо, його остаточний варіант буде з кабелем. По-перше, це дасть йому змогу працювати значно довше. По-друге, якщо робот зламається, його буде легше знайти.

Як очікують, у продаж він надійде вже цього літа.
Коротке посилання на цю сторінку:

Робот-кріт повзає в зерні й шукає жуків та грибокДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: