26.09.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі навчили водіння акваріумну рибку

В Ізраїлі навчили водіння акваріумну рибку

Екзотична рибка керує акваріумом на колесах — видовище досить дивне, але все ж реальне. Цього рибку..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Екзотична рибка керує акваріумом на колесах — видовище досить дивне, але все ж реальне. Цього рибку навчили ізраїльські науковці.

Вони встановили акваріум на керований візок, обладнали конструкцію камерою, датчиками та лідаром. А ще комп’ютером, який обробляє отриману інформацію і спрямовує візок у той бік, куди пливе рибка. Лідар захищає акваріум від зіткнення зі стіною.

[Охад Бен-Шахар, науковець]:
«Ми вчили рибу розуміти, що їй потрібно дістатися тієї чи іншої зримої цілі. У нашому випадку ми закріпили на стіні рожеву дошку. Риба мала зрозуміти, що їй треба рухатися саме до цієї цілі».

Коли рибка діставалася цілі, її нагороджували кормом. За кілька днів вона вже розуміла, що треба рухатися до рожевої дошки. Водночас вона дедалі ліпше вибудовувала маршрут і досягала мети щораз швидше.

[Охад Бен-Шахар, науковець]:
«Висновок такий, що на суші риба орієнтується так само добре, як і в рідному середовищі. Тому вибудований нею маршрут дуже нагадує її навігаційні рішення у воді».

Завдяки експерименту науковці дійшли висновку, що кожна жива істота, незалежно від розумових здібностей, може навчитися добре орієнтуватися в незнайомому середовищі й найкоротшим шляхом добиратися до потрібної цілі.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі навчили водіння акваріумну рибкуМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: