25.12.2024
Телеканал NTD

Спортсменів попросили бути обачними на Олімпіаді в Пекіні

Спортсменів попросили бути обачними на Олімпіаді в Пекіні

На майбутній Олімпіаді в Пекіні спортсменам доведеться утриматися від висловлювань, які можуть не сподобатися китайській владі...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На майбутній Олімпіаді в Пекіні спортсменам доведеться утриматися від висловлювань, які можуть не сподобатися китайській владі. Місцевий оргкомітет Ігор попередив іноземних учасників, що їм не варто порушувати питання прав людини. Будь-яка поведінка, яка не відповідає китайським правилам, призведе до відсторонення спортсменів від змагань. Попередження прозвучало під час онлайн-брифінгу, який організувало посольство КНР у Вашингтоні.

Розділ другий статті 50-ї правил Міжнародного олімпійського комітету забороняє атлетам проводити політичні чи релігійні акції протесту на спортивних об’єктах Ігор. До того ж китайська практика придушення дисидентів показує ставлення місцевої влади до таких акцій.

Правозахисники побоюються, що активістів з-поміж спортсменів просто не буде кому захистити.

[Роб Келер, директор Міжнародної організації захисту спортсменів]:
«Розділ 2 статті 50 каже, що треба дотримуватися законів конкретної країни. Ми знаємо про ситуацію у сфері свободи самовираження в Китаї. Тож спортсменам навряд чи нададуть якийсь захист».

[Яцю Ван, працівниця Human Rights Watch]:
«Китайські закони дуже розмиті. Якщо ви висловлюєтеся, то вас можуть звинуватити в поширенні чуток, порушенні правил громадської безпеки, провокації насильства. Тобто вашу критику можуть розцінити як злочин».

Комуністичну владу Китаю давно звинувачують у порушенні прав релігійних та етнічних меншин. Численні звіти й розслідування показують, що в КНР переслідують мусульманську народність — уйгурів, а також тибетців, парафіян домашніх християнських церков та прихильників медитативної практики Фалуньгун.

Останнім часом багато хто говорить про трудові табори у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Але політолог Андерс Корр зазначає, що Фалуньгун зазнає ще жорстокіших репресій.

[Андерс Корр, політолог]:
«Нам слід думати не лише про геноцид щодо уйгурів, а, безумовно, ще й про геноцид щодо Фалуньгун. Імовірно, це потрійний геноцид, бо ще є тибетці».

Про репресії в Китаї ще раз недавно нагадав американський професійний баскетболіст турецького походження Енес Кантер Фрідом. Він сказав, що хоче влітку відвідати Китай.

[Енес Кантер Фрідом, баскетболіст]:
«Однак під час цієї поїздки чи покаже нам влада, як вона знищує тіла після того, як виріже з них органи (на продаж), чи ж нам покажуть лише пропаганду?»

Нагадаємо, Олімпіада в Пекіні стартує 4 лютого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спортсменів попросили бути обачними на Олімпіаді в ПекініВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄС«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїНирки — у центрі нової кризи в Непалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: