26.10.2024
Телеканал NTD

Бруд, руйнування та попіл: свіжі кадри з потерпілого від вулкана Королівства Тонга

Бруд, руйнування та попіл: свіжі кадри з потерпілого від вулкана Королівства Тонга

Дороги в попелі, уламки та бруд. Такий вигляд мають вулиці найбільшого острова Королівства Тонга. Свіжі кадри..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Дороги в попелі, уламки та бруд. Такий вигляд мають вулиці найбільшого острова Королівства Тонга. Свіжі кадри показують масштаб лиха. Минулого тижня тут сталося виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай. І донедавна зв’язок з острівною державою було втрачено.

Оцінити точні збитки, як і раніше, складно. Відомо, що троє людей загинуло. Також виверження спричинило цунамі, яке вдарило по архіпелагу та завдало великих руйнувань. Висота хвиль подекуди сягала двох метрів.

Королівство Тонга — це 177 островів, переважно безлюдних. Після виверження усі 105 тисяч його мешканців залишалися без телефонного зв’язку та інтернету. Наразі комунікації частково відновили.

Ця жінка працює журналісткою. Розповідає, як справи у столиці та найбільшому місті Тонги — Нукуалофі.

[Маріан Купу, місцева журналістка]:
«Зараз усі в Нукуалофі взялися за прибирання попелу. З дахів, дерев, офісних будівель, автомобілів — звідусіль. Найбільше турбуємося про чисту питну воду. У наші два баки потрапив вулканічний попіл».

Австралія, Нова Зеландія та інші країни відправляють до королівства гуманітарну допомогу. Її везуть вантажні літаки та кораблі. Серед іншого, на острови доставляють воду та обладнання для опріснення морської води.

Під час виверження хмара попелу піднялася на висоту майже 40 кілометрів і розтяглася на 260 кілометрів. Коли вона досягла головного острова архіпелагу, що за 60 кілометрів від вулкана, то перетворила день на ніч. Було чутно вибухи. З неба падало дрібне каміння та попіл.

Два найближчих до вулкана безлюдних острови було майже повністю знищено. Один втратив 70 % своєї площі, другий — приблизно половину.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бруд, руйнування та попіл: свіжі кадри з потерпілого від вулкана Королівства ТонгаМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до США25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуВ Україні новий головнокомандувачНе можуть загасити: велика лісова пожежа в Перу загрожує флорі та фауніОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британців

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: