23.08.2024
Телеканал NTD

Військові кораблі везуть гумдопомогу до Тонги

Військові кораблі везуть гумдопомогу до Тонги

Військовий корабель Нової Зеландії вирушає до Тонги. На ньому — питна вода та інші товари першої..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Військовий корабель Нової Зеландії вирушає до Тонги. На ньому — питна вода та інші товари першої потреби. Жителям тихоокеанського острівного королівства вони зараз дуже потрібні.

Після виверження підводного вулкана, яке сталося в суботу, зв’язок із Тонгою дуже обмежений. Австралія і Нова Зеландія ще відправили військові літаки, щоб оцінити збитки з повітря. На цьому знімку видно, що зазвичай яскравий острівний пейзаж тепер більше нагадує поверхню місяця. Усе вкрито товстим шаром вулканічного попелу.

Повідомляють, що збитки значні. За інформацією Червоного Хреста, допомоги можуть потребувати до 80 тисяч осіб.

Вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай також спровокував цунамі. На узбережжі Тонги хвилі були заввишки коло 80 сантиметрів. На головному острові архіпелагу масштабних жертв немає, але відомо про щонайменше одного загиблого. Це британка, яка тримала притулок для собак.

[Нік Елейні, брат загиблої]:
«Сьогодні нам повідомили, що знайшли тіло моєї сестри Анжели. Їй було 50 років. Вона жила в Тонзі, відколи вийшла заміж».

Цунамі також завдало незначної шкоди й іншим країнам — від Нової Зеландії до США. У Перу потонуло двоє людей. Там також стався серйозний вилив нафти, у якому звинувачують високі хвилі після виверження.

Цей вулкан час від часу активізувався останні кілька десятків років. Проте суботнє виверження було найсильнішим. За попередніми даними, воно може бути найдужчим за останні 30 років, відколи на Філіппінах сталося виверження Пінатубо.

Науковці намагаються стежити за активністю Хунга-Тонга-Хунга-Хаапаю. Робити це тепер складніше, бо виверження зруйнувало й приховало під водою кратер, і тепер вулкана не видно із супутників.
Коротке посилання на цю сторінку:

Військові кораблі везуть гумдопомогу до ТонгиУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниСотні людей уважають зниклими безвісти після пожеж у ЧиліАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на Ізраїль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: