Іспанська паелья, можливо, навіть відоміша за храм Святого Сімейства в Барселоні. Її готують майже в усіх ресторанах Іспанії. І в багатьох вона асоціюється із морепродуктами. Але що таке справжня паелья?
Заведено вважати, що вперше цю страву почали готувати у Валенсії в епоху правління маврів. Завдяки загарбникам там почали вирощувати рис і шафран. Ці інгредієнти в паельї обов’язкові. Є сотні різних рецептів цієї страви.
У цьому закладі подають найкращу валенсійську паелью в Барселоні. Шеф-кухар готує її так само, як це робили п’ять поколінь його предків.
На розігрітій сковороді обсмажує в оливковій олії курку та кролятину. Потім додає стручкову й білу квасолю, далі — помідори, шафран та паприку, а потім заливає водою. Коли все закипить, кухар кладе круглий рис. І жодних морепродуктів чи ковбаси.
[Хорді Маскарель, шеф-кухар]:
«Щоб назвати це справжньою валенсійською паельєю, треба класти традиційні інгредієнти. Якщо страву називають паельєю з морепродуктів або якось там ще, то хоча б пояснювали (що вона не справжня)».
У Барселоні традиційну паелью, як правило, подають у ресторанах, які далеко від туристичних маршрутів. Приходять туди місцеві жителі.
[жителька Барселони]:
«Іноді я обідаю поза домом і хочу справжньої паельї — такої, яку їм у неділю вдома із сім’єю чи друзями. Але приходиш до ресторану, а там її готують із креветками, мідіями або чимось ще. Це не валенсійська паелья».
Торік у жовтні влада Валенсії надала паельї статус культурної спадщини провінції.
[жителька Барселони]:
«Це добра новина. А інакше до страви додали б і ковбасу. Але це буде не паелья. Буває або рис з усілякими інгредієнтами, або паелья».
Новий статус паельї не означає, що тепер цією назвою не зможуть користуватися ті, хто готує її з морепродуктами. Просто валенсійці хочуть, щоб люди дізналися про їхні справжні кулінарні традиції.
Коротке посилання на цю сторінку: