23.11.2024
Телеканал NTD

Як перефарбування дахів допоможе врятуватися від екстремальної спеки

Як перефарбування дахів допоможе врятуватися від екстремальної спеки

Барселона, яка розташована на березі Середземного моря, завжди насолоджувалася теплою зимою і прохолодним літом. Але останніми..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Барселона, яка розташована на березі Середземного моря, завжди насолоджувалася теплою зимою і прохолодним літом. Але останніми роками сюди дедалі частіше приходять хвилі екстремальної спеки.

Рекорд зафіксували влітку 2010 року, коли температура повітря перевищила 39 градусів. А 2020-й став найспекотнішим за останні майже 250 років.

Влада каталонської столиці вже кілька років посилено дбає про озеленення, щоб полегшити хвилі спеки. Але тепер знайшли інший спосіб. Група науковців дійшла висновку, що якщо пофарбувати дахи в білий, то приміщення може стати прохолоднішим на п’ять градусів Цельсія.

Вони також з’ясували, що будівлі й дорожні покриття вдень накопичують сонячне тепло, а потім вивільняють його ночами, що також посилює тепловий стрес.

[Серхі Вентура, дослідник]:
«У нашій моделі ми вибрали плоскі покрівлі на житлових будинках та фабриках, бо їх легше пофарбувати. І ми не пропонуємо фарбувати всі будинки. Лише ті, які легше. Ми виявили, що в такому разі температура під час спекоти знижується в середньому на 0,8 градуса. А в деяких місцях та в певний час дня температура спадала на понад 4 градуси».

Науковці взяли за основу літо 2015 року. Тоді денна температура коливалася в межах 35–40 градусів Цельсія, а ночами стовпчик термометра не опускався нижче за 25.

Тепер науковці закликають владу почати велике перефарбування.

[Серхі Вентура, дослідник]:
«Ми припускаємо, що знизити температуру ефективніше допоможе саме білий колір, а не зелені насадження».

Утім, останнє слово буде за міською адміністрацією. Хоча проєкт перефарбування не дуже дорогий, вона поки що жодних рішень не ухвалювала.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як перефарбування дахів допоможе врятуватися від екстремальної спекиЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівНа Канарських островах протестують проти масового туризму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: