27.01.2024
Телеканал NTD

«Велика зелена стіна»: як від пустелі відгороджуються деревами

«Велика зелена стіна»: як від пустелі відгороджуються деревами

Ось так захищаються від наступу пустелі. Африканські країни об'єдналися в проєкті під назвою «Велика зелена стіна»...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ось так захищаються від наступу пустелі. Африканські країни об’єдналися в проєкті під назвою «Велика зелена стіна». Мета дуже амбітна – висадити дерева на тонкій лінії суші завдовжки понад вісім тисяч кілометрів. Це буде бар’єр, який простягнеться від сходу до заходу континенту й зупинить піски.

Проєкт розпочався у 2007 році. Наразі до нього приєдналося понад 20 країн, розташованих на південь від Сахари. Зелений пояс мають завершити до 2030 року.

Утім, природа не хоче поступатися. Через посуху й підвищення температури мільйони посаджених дерев засохли.

Це Мавританія. Тут добре розуміють важливість проєкту, адже будинки людей подекуди зникають під піщаними дюнами.

Жителі цього села кажуть, що дощів тут не було коло трьох років. А щоби посадити пальмові дерева, потрібна система іригації.

[місцевий житель]:
«З 2018 року дощ став дуже рідкісним явищем, і відтоді в пальмових гаях використовують помпи».

Збезлісення – велика проблема для Мавританії. Дерева тут вирубують заради деревини.

Утім, тут застосовують і сучасні технології. Наприклад, будують розумні системи колодязів і труб, які працюють на сонячній енергії.

Слід зазначити, що проєкт «Велика зелена стіна» виконали лише на 4 %. На 96 %, що залишилися, треба приблизно 43 мільярди доларів. За ці кошти дерева мають висадити на 100 мільйонах гектарів території.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Велика зелена стіна»: як від пустелі відгороджуються деревамиУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 року

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: