28.08.2024
Телеканал NTD

Президент Казахстану попросив підтримки міжнародних військ

Президент Казахстану попросив підтримки міжнародних військ

У найбільшому місті Казахстану, Алмати, біля міської адміністрації чутно постріли. Раніше її підпалили протестувальники. У великих..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

У найбільшому місті Казахстану, Алмати, біля міської адміністрації чутно постріли. Раніше її підпалили протестувальники.

У великих містах країни тривають антиурядові виступи. Атмосфера напружена. Обидві сторони звинувачують одна одну в застосуванні зброї.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв каже, що вже попросив країни-члени Організації договору про колективну безпеку надати військову допомогу. До ОДКБ, окрім Казахстану, входить Вірменія, Білорусь, Росія, Киргизстан і Таджикистан. І нинішній голова її ради прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян уже підтвердив, що до Казахстану відправлять миротворчі сили.

Токаєв називає протестувальників міжнародними терористами, які пройшли серйозну підготовку за кордоном. Їхні дії він уважає актом агресії.

[Касим-Жомарт Токаєв, президент Казахстану]:
«Справжні терористи. Нам добре відомо. Вони нині вчиняють свавілля в Алмати та в інших містах. Захоплюють будівлі інфраструктури та, найголовніше, захоплюють приміщення, де зберігається стрілецька зброя».

Акції протесту спалахнули 2 січня у Мангістауській області після різкого підвищення цін на скраплений газ. Проте пізніше вимоги стали політичними. Люди закликали владу, зокрема й Назарбаєва, піти у відставку.

І хоча уряд зрештою пообіцяв знизити ціни на газ у Мангістауській області, протести перекинулися на інші міста.

[Рафік Жарилкасин, протестувальник]:
«Шановні журналісти, блогери, тут розповідають багато версій того, що відбувається. Ви маєте розуміти, що сталося. Після 30 років тиску пружина випрямилася. Дивіться — по нас стріляють. Але ніхто з нас не хоче вбивати людей. Будь ласка, прийдіть і подивіться самі на лице нашої країни».

Президент відправив у відставку уряд. Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови ради безпеки країни, але протести лише посилилися.

Наразі на всій території Казахстану діє режим НС. ООН та ОБСЄ закликали сторони конфлікту до стриманого діалогу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Президент Казахстану попросив підтримки міжнародних військСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуРакетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьСотні людей загинули через розлив річки КонгоФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у Парижі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: