25.04.2024
Телеканал NTD

Десять тисяч осіб, попри заборону, протестували в Амстердамі

Десять тисяч осіб, попри заборону, протестували в Амстердамі

Бійки зі спецзагонами й гнівні вигуки. Десять тисяч осіб, попри заборону, вийшли на протест в Амстердамі...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Бійки зі спецзагонами й гнівні вигуки. Десять тисяч осіб, попри заборону, вийшли на протест в Амстердамі. Люди невдоволені примусом до вакцинації та посиленням антиковідних заходів — з 19 грудня в Нідерландах діє майже локдаун.

Закрито всі магазини, крім тих, що торгують основними товарами. Не працюють музеї, театри, спортзали, ресторани та кафе. Більш як удвох збиратися не можна.

Влада міста заявила, що правоохоронці мають інформацію про приготування до насильницьких дій під час демонстрації. Тому мер Амстердама уповноважила поліцію розігнати протестувальників.

Проти людей застосували палиці та сльозогінний газ. Деякі демонстранти почали сутички з поліцією. 30 осіб було затримано, постраждало четверо правоохоронців. Про потерпілих серед протестувальників поки нічого не відомо.

Проте демонстранти все одно пройшли маршем головною вулицею Амстердама. На плакатах написи: «Менше репресій — більше турботи», «Річ не у вірусі, а в контролі».

[протестувальник]:
«Я вийшов, бо мені подобається життя. Думаю, не треба боятися, і годі жити з постійним страхом смерті. Усі колись помруть. Мені подобається жити, і я щасливий».

[протестувальниця]:
«Обмежувальні заходи не мають нічого спільного з турботою про моє здоров’я. Просто дехто хоче встановити над нами контроль і забрати всі наші свободи. Я тут, бо вважаю, що всі ми маємо бути вільними».

У грудні в Нідерландах ще один спалах епідемії пішов на спад. Проте влада, за прикладом інших європейських країн, посилила карантинні заходи. Пояснюють це бажанням уникнути розповсюдження штаму омікрон.

[протестувальник]:
«Не знаю, чим COVID мені загрожує. Я перехворів, і особливих проблем не було. Невелика гарячка й нежить, трохи поболіла голова — і все. Я не боюсь цього нового омікрон-штаму».

[протестувальниця]:
«Мій заклад продає випічку, і для мене дуже важливо відкритися. Тому я не погоджуюся з урядом. Я хочу, щоб до кондитерської приходили гості та насолоджувалися, діставали задоволення від життя. Бо вся радість зникла, її тут нема».

Антиковідні обмеження в Нідерландах триватимуть до 14 січня. Потім за потреби їх можуть продовжити.

Коротке посилання на цю сторінку:

Десять тисяч осіб, попри заборону, протестували в АмстердаміСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Петропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Нирки — у центрі нової кризи в НепаліНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: