25.01.2024
Телеканал NTD

У Казахстані не вщухають протести, що спалахнули через зростання цін на пальне

У Казахстані не вщухають протести, що спалахнули через зростання цін на пальне

Сльозогінний газ та світлошумові гранати. Так казахстанська поліція в Алмати розганяє протестувальників, які штурмують урядові будівлі...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Сльозогінний газ та світлошумові гранати. Так казахстанська поліція в Алмати розганяє протестувальників, які штурмують урядові будівлі. Запеклі протести не припиняються у Казахстані з 2 січня.

Людей обурило раптове підвищення ціни на пальне. Зріджений газ подорожчав удвічі — з 60 до 120 тенге за літр. Це коло семи з половиною гривень. Але протестувальники висувають не лише економічні вимоги, а й політичні. Вони виступили за відставку уряду та усунення з політики експрезидента Нурсултана Назарбаєва, якому 81 рік.

Спочатку протести спалахнули в нафтовидобувному місті Жанаозені й невдовзі перекинулися на інші великі міста різних регіонів країни. Під час виступів почалися перебої з інтернетом та перестали працювати месенджери.

4 січня влада пообіцяла знизити ціни на газ до 50 тенге. Проте протести та заворушення не вщухають.

[Касим-Жомарт Токаєв, президент Казахстану]:
«Влада втримається. Але нам треба не конфлікт, а взаємодовіра та діалог».

Президент країни на два тижні ввів надзвичайний стан в Алмати та в Мангістауській області. Зараз там з 11 вечора до 7 ранку діє комендантська година. Заборонено всі заходи, обмежено свободу пересування, не можна продавати зброю, боєприпаси та алкоголь. Зброю у жителів тимчасово вилучать. Також у людей перевірятимуть документи, оглядатимуть машини та речі, а ще здійснюватимуть особистий огляд.

Голова республіки звинувачує у створенні протестної ситуації уряд, зокрема міністерство енергетики. Прем’єр країни вже подав у відставку. Це означає, що кабінет міністрів уже не має повноважень.

Тим часом президент розпорядився на пів року запровадити державне регулювання цін на газ та бензин. Також він планує регулювати ціни на деякі основні продовольчі товари.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Казахстані не вщухають протести, що спалахнули через зростання цін на пальнеУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: