25.09.2024
Телеканал NTD

Інфляція в Туреччині — найвища в Європі

Інфляція в Туреччині — найвища в Європі

У 2021 році інфляція в Туреччині перевищила 36 %. Це найвищий рівень за 19 років президентства..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У 2021 році інфляція в Туреччині перевищила 36 %. Це найвищий рівень за 19 років президентства Тайїпа Ердогана і, як вважають економісти, результат політики урізання процентних ставок. Серед країн Європи Туреччина посіла перше місце за швидкістю зростання споживчих цін. А у світі — восьме.

У самому лише грудні ціни в країні зросли майже на 14 %. Турки скаржаться, що офіційні цифри занижені.

[житель Туреччини]:
«Рівень інфляції, про який кажуть, насправді не такий. Ми всі знаємо, що є величезна різниця між тим, що оголосив Інститут статистики Туреччини й інфляцією на ринку, на вулицях, у торгових центрах».

[житель Туреччини]:
«Зараз важко задовольнити навіть основні потреби. Ми не можемо дозволити собі жити, як люди, — наприклад, розваги, відпустки чи відпочинок від роботи. Ми лише працюємо, щоби купити основні товари».

Президент упевнений, що зниження відсоткових ставок дасть добрий результат, зокрема привабить інвестиції і збільшить експорт. Він також обіцяє невдовзі знизити інфляцію до показників, менших за 10 %.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Як й інші країни, наша зіткнулася з проблемою інфляції. Сьогодні оголосили, що у 2021 році вона становила 36 %. Нам дуже сумно, що наші громадяни з цим зіштовхнулися».

А центробанк Туреччини заявив, що зростання цін тимчасове. У жовтні він прогнозував, що наприкінці року інфляція буде трохи вищою за 18 %. Але цього не сталося.

[житель Туреччини]:
«Раніше за 100 лір ми могли купити багато чого. А тепер ідемо на ринок, кладемо дві покупки в сумку, даємо 100 лір — і додому. Ціни стрімко зростають щодня, щотижня. Наша купівельна спроможність постійно знижується».

[житель Туреччини]:
«Тепер немає такого поняття, як витрати на розваги. Ми не бачимось із друзями та не п’ємо разом кави, ми п’ємо каву вдома. Ми не подорожуємо, а лише ходимо з дому на роботу та з роботи додому».

Торік турецька ліра втратила 44 % своєї вартості.
Коротке посилання на цю сторінку:

Інфляція в Туреччині — найвища в ЄвропіКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: