28.01.2024
Телеканал NTD

Турецькі уйгури подали позов на 112 китайських чиновників

Турецькі уйгури подали позов на 112 китайських чиновників

Ця жінка стверджує, що її сестру з 2017 року незаконно тримають у концтаборі китайського регіону Сіньцзян...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Ця жінка стверджує, що її сестру з 2017 року незаконно тримають у концтаборі китайського регіону Сіньцзян. Сьогодні вона вийшла до суду в Стамбулі й закликає покарати всіх причетних до цього свавілля.

[Медін Назімі, уйгурська активістка]:
«Ми із сестрою — громадяни Туреччини. Ми хочемо, щоб уряд її врятував, бо вона невинна».

19 уйгурів подали позов до турецького суду на китайських чиновників. Тих звинувачують у геноциді, тортурах, ґвалтуваннях та злочинах проти людяності.

Йдеться про табори примусової праці в Сіньцзяні, де, за даними незалежних розслідувань, тримають коло мільйона уйгурів.

Спочатку Китай заперечував, що такі табори існують. Але пізніше Пекін підтвердив, що в Сіньцзяні є так звані центри профосвіти, які допомагають боротися з екстремізмом, і де уйгурів навчають різних професій. Свідки розповідають, що це фактично просто в’язниці.

Активісти кажуть, що Міжнародний кримінальний суд уже давно мав почати розслідування, і що стосовно Пекіна треба запровадити військові й економічні санкції. Але, оскільки Китай входить до складу Ради Безпеки ООН, це неможливо.

[Гульден Сонмез, юрист]:
«Рада Безпеки має підтримувати мир і захищати права людини. Проте її держава-член систематично вчиняє злочини геноциду. І ми не дуже покладаємося на міжнародний механізм».

Тепер уйгури хочуть досягти того, щоб у справу втрутилося турецьке правосуддя, бо воно визнає універсальну юрисдикцію. Тобто злочини геноциду, зґвалтувань та катувань можуть розглядати в судах Туреччини, навіть якщо їх скоїли в іншій країні.

[Гульден Сонмез, юрист]:
«По-перше, ми вимагаємо видати ордер на арешт тих, кого ми звинувачуємо в цих злочинах. Адже вони й далі їх скоюють. Ми знаємо, що мільйони людей навіть зараз у в’язниці. Ми хочемо, щоб судовий процес розпочався негайно, і злочинці постали перед судом».

Позов подали щодо 112 китайських чиновників, серед яких члени компартії, директори, працівники трудових таборів, а також ті, хто причетний до ґвалтування в’язнів. Позов містить дані 116 уйгурів, яких досі тримають за ґратами в Китаї.
Коротке посилання на цю сторінку:

Турецькі уйгури подали позов на 112 китайських чиновниківВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиЕквадорські військовики почали активно патрулювати водні шляхи в пошуках наркотиківДощі та повені: у Європі розгул стихіїЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникСнігопади ускладнюють ліквідацію наслідків землетрусу в Японії137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїНаселення Китаю зменшується другий рік поспільПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННовий удар по китайській компанії Evergrande: арештовано віцепрезидента автомобільного підрозділу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: