19.10.2024
Телеканал NTD

Астронавти тренуються збирати марсіанський ґрунт

Астронавти тренуються збирати марсіанський ґрунт

Вибрати потрібні камені, правильно їх зібрати та проаналізувати. Може здатися, що це курс для геологів-початківців. Частково..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Вибрати потрібні камені, правильно їх зібрати та проаналізувати. Може здатися, що це курс для геологів-початківців. Частково так, але породу ці вчені вивчатимуть не на Землі, а на Місяці та Марсі.

Програму Європейського космічного агентства назвали «Пангея». Вона дає основні знання для майбутніх місій.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:
«Сьогодні ми опановуємо різні види роботи за різних обставин: на космічній станції чи на поверхні Місяця. І не важливо, яку кожен із нас має спеціалізацію».

Утім, геологів з астронавтів не робитимуть. Вони лише допомагатимуть спеціалістам, які теж увійдуть до складу місій.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:

«Попри те, що ми займаємося наукою, ми багато в чому — руки й очі експертів, які працюють на місцях. Ми лише будемо їхньою підтримкою».

Тренінг триватиме три тижні й пройде в трьох країнах — Італії, Німеччині та Іспанії.

У кожному місці астронавти та вчені спочатку вивчають теорію, а потім відпрацьовують практичні завдання.

В Італії вони обстежують гірський хребет Доломітових Альп, що на північному сході країни. У Німеччині вивчать кратер віком 15 мільйонів років, який утворився внаслідок падіння метеорита. І нарешті вони відвідають Канарський острів Лансароте, відомий своїми вулканічними пейзажами.

Але навіть після цього курсу астронавти не обиратимуть райони Місяця чи Марса для збирання зразків породи. Точне розташування зазвичай визначають ще до початку місії.

Та й з інструментів не буде жодних високоточних апаратів. Усе просто.

[Андреас Могенсен, астронавт ЄКА]:
«Це молоток, збільшувальне скло, можливо, трохи кислоти, принаймні на Землі. Знаєте, молоток — це найважливіший інструмент вибивання зразків».

Зібравши зразки, астронавти їх проаналізують. Однак їм ще треба буде їх зберегти, щоб доставити на Землю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Астронавти тренуються збирати марсіанський ґрунтSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: