24.08.2024
Телеканал NTD

Як стародавні Греки вплинули на сучасну науку

Як стародавні Греки вплинули на сучасну науку

Ця статуя бога торгівлі Гермеса пролежала на дні моря коло 2000 років. Вона дуже постраждала від..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Ця статуя бога торгівлі Гермеса пролежала на дні моря коло 2000 років. Вона дуже постраждала від ерозії, але лице дивом збереглося. Його захистив мул.

Статуя була на відомому кораблі, що затонув біля грецького острова Антикітера на початку першого століття до нашої ери. Тепер вона стоїть в одному з музеїв Лондона.

Тут відкрилася виставка, яка простежує, як наука Стародавньої Греції вплинула на сучасність.

Кораблі в ті часи були спроєктовані дуже майстерно й могли ходити далеко й швидко.

[Джейн Десборо, кураторка виставки]:
«Наприклад, їхня швидкість була лише вдвічі меншою, ніж у сучасних торгових суден. Торгівля була дуже важливою».

А це блюда із зображенням різних видів риби. Їх зробили приблизно за 300 років до нашої ери. І вони показують, наскільки багатим був тогочасний морський світ.

Поруч показано, як описував різні види риби Арістотель. Його вважають батьком сучасної зоології. Він розділив істот на групи та багатьох описав.

[Джейн Десборо, кураторка виставки]:
«Він хотів систематизувати тваринний світ. Й особливо його цікавили морські істоти, їхній спосіб життя, розмноження та причини смерті. Він розділив їх на групи залежно від частин тіла й місць проживання».

А ця статуя спортсмена, який змащує тіло олією, стоїть у математичній секції виставки. Вона показує, що греки ставилися до пропорцій тіла дуже скрупульозно й прагнули ідеальної симетрії.

Ще один розділ присвячено музиці. Стародавні греки її вивчали теж дуже серйозно. Так, філософ Піфагор казав, що красу мистецтва та музики можна пояснити з математичного погляду.

Виставка працюватиме до 5 червня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як стародавні Греки вплинули на сучасну наукуМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: