25.09.2024
Телеканал NTD

Фарба з опалого листя: майстер відроджує забуте ремесло

Фарба з опалого листя: майстер відроджує забуте ремесло

Опале листя й обламані гілки в мангрових чагарниках. З цих цінних знахідок індонезійський майстер Содікін зробить..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Опале листя й обламані гілки в мангрових чагарниках. З цих цінних знахідок індонезійський майстер Содікін зробить фарбу для ручного розпису тканини.

Техніка батик відома в Індонезії давно. Але нині митці переважно використовують синтетичні барвники. Чотири роки тому Содікін та його компаньйони вирішили повернутися до традиційних методів.

[Содікін, майстер із виготовлення барвників]:
«Ми використовуємо натуральні матеріали та водночас захищаємо мангровий ліс. Ми не вирубуємо дерева, а беремо лише плоди чи опале листя».

Тепер витрати на виробництво зменшилися, а прибутку побільшало. Люди охочіше купують екологічну продукцію.

[Ервін Ардлі, еколог]:

«Цікавість до натуральних барвників зростає, особливо серед багатих та заможних людей. Схоже, вони вважають, що одяг із візерунками, нанесеними натуральною фарбою, а не хімічною, більш гідний».

Натуральні фарби, звісно, не дуже яскраві. Але вони не шкідливі для здоров’я, а тканина довше не вицвітає.

Содікін постачає свою продукцію до магазину. І така тканина коштує вдвічі дорожче за ту, що пофарбована синтетикою.

Техніка батик давно відома й у деяких інших азійських країнах. У Європі з нею ознайомилися у XX столітті. Є кілька видів батика — гарячий, холодний та вузликовий. Також є вільний розпис.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фарба з опалого листя: майстер відроджує забуте ремеслоЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеВ Італії вимирають газетні кіоскиФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: