26.11.2024
Телеканал NTD

Як Китай порушує права робітників на своєму майбутньому заводі в Сербії

Як Китай порушує права робітників на своєму майбутньому заводі в Сербії

Це перший у Європі завод шин, який профінансував Китай. Але він привернув увагу не цим. Наразі..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Це перший у Європі завод шин, який профінансував Китай. Але він привернув увагу не цим. Наразі всіх непокоїть становище в’єтнамських мігрантів, які його будують. Активісти кажуть, що ті живуть у неопалюваних бараках, голодують і не одержують зарплати.

[Нгуєн Ванчі, в’єтнамський робітник]:
«Маємо багато проблем. Немає електрики, води й зарплати теж».

Робітники сплять без матраців. Вони також кажуть, що в декого з’явилися симптоми, що нагадують COVID. Однак жодної медичної допомоги їм не надають.

Коло ста людей почало страйкувати. За це декого звільнили.

[Місо Зіванов, активіст]:
«Ми бачимо порушення прав людини. В’єтнамські робітники живуть у жахливих умовах. Китайські роботодавці відібрали в них паспорти й ідентифікаційні документи. Вони тут із травня, але зарплату їм виплатили лише раз».

Тут працює коло 500 осіб. Підприємство має продемонструвати налагодження «стратегічного партнерства» між Сербією та Китаєм. Закривати його влада не планує.

[Александар Вучич, президент Сербії]:
«Ми постараємося допомогти в’єтнамським робітникам та всім іншим. Але ми не розганятимемо інвесторів, бо привести їх до нашої країни вкрай важко».

Утім, завод критикують не лише правозахисники. Екологи також кажуть, що регіону загрожує забруднення, бо виробництво покришок украй шкідливе.

Китайська ж компанія каже, що відповідальність за робітників не несе, і що вся вина лежить на підрядниках та агенціях із працевлаштування у В’єтнамі.

Сербія є ключовою країною для китайських інвестицій у Європі. Компанії з КНР часто зазнають критики через порушення екологічних і трудових стандартів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як Китай порушує права робітників на своєму майбутньому заводі в СербіїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконг посилив закон про нацбезпекуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкоші

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: