25.11.2024
Телеканал NTD

Віддав життя за мистецтво: відкрилася виставка, присвячена Федорові Ернсту

Віддав життя за мистецтво: відкрилася виставка, присвячена Федорові Ернсту

Це лише мала частка предметів мистецтва, які сьогодні можна побачити в українських музеях завдяки Федорові Ернсту...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Це лише мала частка предметів мистецтва, які сьогодні можна побачити в українських музеях завдяки Федорові Ернсту. За радянських часів цій людині вдалося повернути та зберегти багато культурних цінностей, які більшовики вивозили з України.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«Те, що в нас залишилися предмети, які ми можемо бачити в музеях, архівні документи — це все завдяки йому. Інакше б могли просто пограбувати, вивезти за кордон (що й робили), підірвати храми».

На честь Федора Ернста у Національному музеї історії України відкрили тематичну виставку. За час його роботи тут колекція поповнилася на понад 5000 предметів.

Серед збережених пам’яток культури та мистецтва — картини Тараса Шевченка, які повернули з Росії, твори Георгія Нарбута, предмети Києво-Межигірської фаянсової фабрики.

Це, наприклад, давній портрет українського гетьмана. Під ним — журнал, де описували всі повернені цінності.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«Поруч на розвороті написано, що повернули портрет гетьмана Івана Скоропадського з позначкою “без рами”».

Намагаючись урятувати культурні цінності України, Ернст очолював багато експедицій та археологічних розкопок. За це його переслідувала радянська влада. Так, його неодноразово арештовували, ​​звинувачуючи в контрреволюційній діяльності.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«У 41-му році його знову заарештували. Розстріляли у жовтні 42-го року як нібито німецького шпигуна. Реабілітували вже 58-го року».

Виставка працюватиме до 9 березня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Віддав життя за мистецтво: відкрилася виставка, присвячена Федорові ЕрнстуНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомПінболом захоплюється дедалі більше молодіВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеї«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівСендбординг повертається до Намібії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: