29.03.2024
Телеканал NTD

Колоніальні скарби повертаються з Франції до Беніну

Колоніальні скарби повертаються з Франції до Беніну

Франція повертає Беніну його колоніальні скарби. Це 26 творів мистецтва, які вивезли з королівських палаців у..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Франція повертає Беніну його колоніальні скарби. Це 26 творів мистецтва, які вивезли з королівських палаців у ХІХ столітті під час війни.

Усі старожитності забрав із собою французький генерал Альфред Доддс у 1892 році. Повернути їх дозволив закон, який Франція ухвалила торік. Він також передбачає повернення цінностей Сенегалу.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:
«У вас вистачило сміливості знову й знову вимагати те, що вам належить. Куратори, науковці та художники мали сміливість виступити проти того, що було табу».

Загалом Бенін має намір повернути із Франції коло 5000 творів мистецтва.

[Патріс Талон, президент Беніну]:
«Шановний президенте, гадаю, ви погодитеся зі мною, що повернення 26 творів мистецтва, яке ми святкуємо сьогодні, — це лише один крок в амбітному процесі відновлення справедливості й повернення цінностей, які Франція вивезла з Беніну».

Тепер жителі Франції мають кілька днів, щоб оглянути ці роботи, перш ніж вони назавжди покинуть країну. Заплановано спеціалізовану виставку.

Загалом, як кажуть експерти, коло 90 % культурних цінностей Африки перебувають поза континентом, зокрема в Європі. Так, лише в одному з музеїв Парижа таких артефактів понад 70 тисяч. Ще десятки тисяч можна побачити в музеях Лондона.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колоніальні скарби повертаються з Франції до БенінуБлакитного тунця продали майже за $800 000 на аукціоні в ЯпоніїДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівНайбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроКупання серед криги: незвичайну розвагу пропонують у Швеції«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen Yun

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: