26.08.2024
Телеканал NTD

Австралійським дітям почали викладати мову аборигенів

Австралійським дітям почали викладати мову аборигенів

Ці австралійські школярі вітають учительку мовою аборигенів, яка зникає. Вона називається вадавуррунг. Нею говорив корінний народ,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ці австралійські школярі вітають учительку мовою аборигенів, яка зникає. Вона називається вадавуррунг. Нею говорив корінний народ, який жив на території штату Вікторія. Нині цю мову викладають у початковій школі в Джилонгу.

[Меверік, школяр]:
«Учителька викладає нам водавуррунг. Вона все знає про цей народ, про їхню землю, а також про те, як говорити цією мовою».

На кожному уроці діти вивчають нові слова.

[Айві, школярка]:
«Слово “габада” означає “бережи себе”. Вадавуррунги кажуть “бережи себе”, а не “прощавай”, бо хочуть побачити тебе знову».

Школярів навчає аборигенка Коріна Екклс. Вадавуррунг — її рідна мова, але вона теж вчилася додатково.

[Коріна Екклс, учителька]:
«Ці заняття надихнуть дітей і навчать їх берегти культуру, бо ця мова належить нашій країні».

Експерти кажуть, що, якщо не втрутитися, 80 % мов корінних народів Австралії можуть зникнути. Тому у Вікторії розпочали програму підвищення кваліфікації вчителів-носіїв мови аборигенів.

[Лі Гілі, керівниця проєкту]:
«Для наступних поколінь важливо мати можливість викладати мови корінних народів у країні, де вони зародилися. Так вони назавжди залишаться живими, як це було в давнину».

У штаті Вікторія мови аборигенів викладають у 24 школах. Поки до програми входить лише п’ять діалектів. Пізніше їх може стати більше.

[Айві, школярка]:
«Бережіть себе».

Коротке посилання на цю сторінку:

Австралійським дітям почали викладати мову аборигенів«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиВ Італії вимирають газетні кіоскиВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіПінболом захоплюється дедалі більше молоді

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: