20.12.2024
Телеканал NTD

Як у Гамбії проводять обряд ініціації юнаків

Як у Гамбії проводять обряд ініціації юнаків

Під покровом ночі в гамбійському місті Бакау представники народності мандінка проводять обряд ініціації. Це ритуал переходу..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Під покровом ночі в гамбійському місті Бакау представники народності мандінка проводять обряд ініціації. Це ритуал переходу юнаків до стану чоловіків. Тут його називають канкуранг.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Дорослі співають гарні пісні. Вони вчать хлопців співати, правильно спілкуватися, шанувати людей. Тут їх виховують».

Святкування триває місяць, переважно ночами. Щонеділі влаштовують вуличну процесію. Першим біжить головний персонаж цього дійства Канкуранг. Він убраний у костюм, що символізує листя та кору червоного дерева. Канкуранга супроводжують помічники. Їхнє спільне завдання — підтримувати порядок і справедливість між людьми та відлякувати злих духів.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Зло боїться (Канкуранга). Тому якщо ми нарядимо когось у Канкуранга, то духи, можливо, подумають, що він справжній, і злякаються».

Останньої ночі ритуалу чутно бій барабанів, усі веселяться. Юнаків, які проходять обряд, обдаровують грішми. Потім вони мають виконати перед учасниками церемонії ритуальний танець.

У 2005 році ритуал народності мандінка увійшов до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Я керую такими церемоніями, щоби зберегти традиції. Це наша культура. І я завжди докладатиму зусиль, щоб вона не забулася».

Ритуал ініціації проводять у Гамбії та Сенегалі — регіонах, де живуть мандінка.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як у Гамбії проводять обряд ініціації юнаківУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: