26.01.2024
Телеканал NTD

Килим із квітів прикрасив пустелю в Чилі попри посуху

Килим із квітів прикрасив пустелю в Чилі попри посуху

Тривала посуха не завадила прорости цим ніжним квітам у пісках Атаками. Помилуватися чудовим краєвидом сюди щороку..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Тривала посуха не завадила прорости цим ніжним квітам у пісках Атаками. Помилуватися чудовим краєвидом сюди щороку приїжджають і самі чилійці, і гості з-за кордону.

[турист]:
«Ці квіти зачарували мене. Дивовижно, що вони ростуть у такому посушливому місці. Усім цим рослинам якось удалося виживати, і ці квіти ніби не від цього світу».

За словами біологів, за останні три десятиліття тут було лише чотири дощові роки. Однак пустеля, хоч і потроху, але квітне.

[Хіна Арансіо, ботанік]:
«Уся пустеля, яку ви тут бачите, сповнена життя. Якщо викопати трохи землі, то там будуть тисячі насінин, цибулин та коренів. Це як сейф у банку, який не спустошити. Навіть якщо дощу не буде багато років, насіння та цибулини виживуть».

Серед цих квітів багато властивих тільки цій місцевості. Їх часто викопують нелегальні торговці. Також рослинний покрив нищить автотранспорт. Хоча в деяких місцях їздити пустелею заборонено, але порушників чимало.

І все ж головна проблема — нестача дощів. Пустеля Атакама — одна з найпосушливіших у світі. Біологи кажуть, що ця місцевість нагадує природну лабораторію.

[Андреа Лоайса, біолог]:
«Окрім квітів, тут ростуть чагарники та багаторічники. Спостерігаючи за ними, ми можемо зрозуміти, як вони пристосовуються до посухи, яка посилюється».

Цього року квітів небагато. Останнє рясне цвітіння тут спостерігали 2017-го після рясних дощів. Тоді пустелю прикрасив килим із білих, жовтих та фіолетових квіток.
Коротке посилання на цю сторінку:

Килим із квітів прикрасив пустелю в Чилі попри посухуЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощів«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмари

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: