Фастфуд та їжа на винос — дешево, просто і смачно. Але в таких харчах багато прихованих небезпек. Приміром, вона містить забагато солі, через надмірне вживання якої підвищується кров’яний тиск, зростає ризик виникнення серцевого нападу чи інсульту.
Саме тому Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США випустило нове розпорядження. Згідно з ним мережі ресторанів і компанії, що виробляють фасовані продукти, мусять знизити вміст солі у своєму товарі.
Цілі треба досягти за 2 з половиною роки. Так у середньому кожен американець щодня їстиме на 12 % менше солі, тобто не 3 з половиною грами, а три.
Узагалі мета проміжна. Заведено вважати, що норма становить не більше як 2,3 грама на день.
[Джон Вайт, експерт у галузі охорони здоров’я]:
«Але це крок у правильному напрямку. Небезпека солі в тому, що, якщо її забагато, вона шкодить ниркам. Це впливає на наш кров’яний тиск. І це буде тиск, який складно контролювати чи діагностувати».
Майже половина американців страждає від підвищеного кров’яного тиску. А це основна причина серцевих нападів та інсультів.
Щонайперше хочуть знизити вміст солі в оброблених й упакованих продуктах, а також напівфабрикатах. Серед них сири, солоні огірки, горіхи, соуси, м’ясні делікатеси, крекери та продукти із птиці. Тобто все те, що жителі США так люблять.
Нова норма зачепить виробників упакованої їжі, а також мережі швидкої їжі.
Коротке посилання на цю сторінку: