26.10.2024
Телеканал NTD

Корови, комахи й велосипедисти: як Таллінн став зеленою столицею

Корови, комахи й велосипедисти: як Таллінн став зеленою столицею

Корови, комахи-запилювачі й велосипедисти. Усі вони допомагають Таллінну ставати ще зеленішим. Раніше цього місяця Європейська комісія..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Корови, комахи-запилювачі й велосипедисти. Усі вони допомагають Таллінну ставати ще зеленішим.

Раніше цього місяця Європейська комісія назвала місто зеленою столицею Європи 2023 року. Такий титул Таллінн дістав за захист зелених насаджень, зниження шумового забруднення й поліпшення якості води.

У заповіднику, що на околиці міста, стадо шотландських гайлендських корів не просто випасають. Воно збільшує місцеве біорізноманіття.

У деяких районах зелені дозволили розростатися природно, щоб створити середовище для комах-запилювачів.

Ці зелені насадження пов’язані між собою 13-кілометровою дорогою — так званим шосе запилювачів. Воно проходить через райони міста.

[Лійві Маекаллас, садівник і ландшафтний архітектор]:
«Мета в тому, щоб розширити можливості запилювачів, а ще заохотити більше людей користувалися цим шосе».

Таллінн привернув до себе загальну увагу, коли у 2013 році зробив громадський транспорт безплатним для жителів міста. Влада також хоче привабити на дороги більше велосипедистів. Уже через шість років кількість поїздок на велотранспорті має становити 11 % загальної кількості. Це в чомусь обмежить водіїв.

[Ерік Сарапуу, працівник міської адміністрації]:
«Треба буде зменшити смуги, бо якщо не зайняти місце, вони не поміняють свого способу життя і, як і раніше, їздитимуть на машині. І ці зміни — досить непопулярні, їх важко впровадити».

Кількість жителів Таллінна ось уже як 20 років постійно зростає. І зараз у місті мешкає понад 445 тисяч осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Корови, комахи й велосипедисти: як Таллінн став зеленою столицеюНирки — у центрі нової кризи в НепаліКанада обмежить час роботи для іноземних студентівВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у Віндзорі19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: