25.06.2024
Телеканал NTD

Науковці почали перегони із часом, збираючи давній лід

Науковці почали перегони із часом, збираючи давній лід

Такі крижані трубки під назвою керни науковці збирають уже давно. Але тепер виникла проблема: льодовики тануть..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Такі крижані трубки під назвою керни науковці збирають уже давно. Але тепер виникла проблема: льодовики тануть швидше, ніж очікувалося. І дослідники почали перегони із часом.

Ця міжнародна команда намагалася зібрати зразки з льодовика на швейцарсько-італійському кордоні. У 2018 році вона досліджувала добре збережене місце, на якому могли перебувати найдавніші нині льодовики. Але два роки по тому, коли вони повернулися з буровою установкою, лід уже розтанув.

Зразки, які вдалося витягти, доставляють до сховищ. Цей, наприклад, лежить у Центрі полярних і кліматичних досліджень Берда Університету штату Огайо, де працює льодознавець Лонні Томпсон.

[Лонні Томпсон, дослідник льодовиків]:

«У цій морозильній камері за температури мінус 30 градусів Цельсія маємо архів, який вивчать майбутні покоління. Вони подивляться на речі, на які ми не дивилися, наприклад на бактерії та віруси, чорний вуглець або історію пожеж».

За даними ООН, майже всі льодовики у світі тануть. З 2015 року вони втрачають у середньому 298 гігатонн льоду за рік. Для порівняння, брила масою гігатонна й висотою понад 300 метрів може зайняти площу коло 340 гектарів.

[Лонні Томпсон, дослідник льодовиків]:
«Льодовики та льодові керни, імовірно, — один із найліпших архівів нашого минулого. <…> І, на жаль, зараз гірські льодовики — під загрозою, і ці записи зникнуть».

Тепер завдання науковців — не лише зібрати зразки, а й придумати, де їх зберігати, бо місця для льодових кернів дедалі менше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці почали перегони із часом, збираючи давній лідВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ Дубаї корали вирощують по-новомуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: