27.01.2024
Телеканал NTD

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану. Вона закликає угруповання «Талібан» виконати обіцянки й дати змогу..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану. Вона закликає угруповання «Талібан» виконати обіцянки й дати змогу іноземним громадянам та афганцям покинути країну.

За резолюцію проголосувало 13 постійних членів, проти — жодного. Росія і Китай утрималися.

[Лінда Томас-Грінфілд, постпред США в ООН]:
«Критично важливо, щоб міжнародна спільнота разом і рішуче вимагала від “Талібану” виконувати його обіцянки. Одна з них, яку “Талібан” давав публічно й під час особистих зустрічей, — це те, що всі, хто захоче покинути Афганістан, зможуть це зробити. Сьогоднішня резолюція показує, наскільки серйозно Рада Безпеки ставиться до цієї обіцянки».

Документ ще закликає відкрити гуманітарний доступ до країни й забезпечити дотримання прав жінок і меншин.

Водночас США оголосили, що вже вивели своїх армійців з Афганістану. Це сталося майже через 20 років після вторгнення до країни американських військ у відповідь на теракти 11 вересня 2001-го.

З 14 серпня з Кабула до США на літаках вивезли понад 122 тисячі осіб. Екстрена евакуація повітрям завершилася 31 серпня — у кінцевий термін, узгоджений із талібами.

Упродовж пів місяця США й західні союзники намагалися вивезти своїх громадян, а також якомога більше афганців. Серед них перекладачі, працівники посольств, правозахисники, журналісти та інші, кому можуть загрожувати репресії.

У самому Афганістані гуманітарна ситуація і далі погіршується. За даними УВКБ ООН, понад три мільйони 400 тисяч афганців мусили тікати з дому. З них тільки в липні — 120 тисяч. ООН уже закликала виділити понад мільярд 300 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо АфганістануБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраДональд Трамп переміг на республіканських виборах у Мічигані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: