19.11.2024
Телеканал NTD

G7 закликає «Талібан» відкрити доступ до аеропорту Кабула

G7 закликає «Талібан» відкрити доступ до аеропорту Кабула

Країни «Великої сімки» провели екстрений саміт щодо Афганістану. Однією з головних тем став доступ до аеропорту..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Країни «Великої сімки» провели екстрений саміт щодо Афганістану. Однією з головних тем став доступ до аеропорту Кабула. Учасники онлайн-зустрічі закликали «Талібан» дозволити вилетіти зі столиці всім охочим.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Ми закликаємо нову владу Афганістану відкрити вільний доступ усім іноземним і афганським громадянам, які хочуть потрапити до аеропорту».

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ця ситуація — справді трагедія для афганського народу і серйозна перешкода для міжнародної спільноти».

Водночас, як сказала канцлер Німеччини, країни «Великої сімки» не домовилися подовжити період евакуації, тож кінцевою датою лишається 31 серпня.

[Ангела Меркель, канцлер Німеччини]:
«Коли ця місія з евакуації завершиться, (а на конференції сьогодні не встановлювали нових дат), тоді, звичайно, буде етап, до якого ми інтенсивно готуємося. Нам потрібна буде можливість навіть після закінчення цього терміну евакуювати місцевих співробітників і людей, яким треба захист».

Як зазначив прем’єр-міністр Великої Британії, «Велика сімка» має великі важелі впливу на талібів. Так, вона може позбавити країну фінансової підтримки.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Ми кажемо, що Афганістан не може знову перетворитися на розсадник терору, Афганістан не може стати наркодержавою, дівчата повинні здобувати освіту до 18 років».

Вашингтон вимагає від бойовиків провести переговори, щоби продовжити термін евакуації. Але «Талібан» наполягає на 31 серпня як на кінцевій даті. Водночас угруповання закликає всіх афганських громадян покинути аеропорт і запевняє, що їм нема чого боятися.

[Забіхула Муджахід, представник «Талібану»]:
«Продовження вимагають тільки США. Ми хочемо, щоб вони евакуювали всіх іноземних громадян до 31 серпня, і ми не підтримуємо дозвіл на виїзд афганців».

Нагадаємо, «Талібан» захопив столицю 15 серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

G7 закликає «Талібан» відкрити доступ до аеропорту КабулаЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАГонконг посилив закон про нацбезпекуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьНегода залишила без світла сотні тисяч австралійців

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: