18.03.2024
Телеканал NTD

Після смертоносних вибухів в аеропорту Кабула евакуація триває

Після смертоносних вибухів в аеропорту Кабула евакуація триває

У Міжнародному аеропорту Кабула триває евакуація. Напередодні біля повітряної гавані сталося два вибухи. Загинули десятки цивільних..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

У Міжнародному аеропорту Кабула триває евакуація. Напередодні біля повітряної гавані сталося два вибухи. Загинули десятки цивільних та щонайменше 13 американських армійців. Ще десятки госпіталізовано з пораненнями.

Як повідомляють ЗМІ, до інцидентів, імовірно, причетний терорист-смертник. Перша детонація сталася біля входу до аеропорту. Там юрбилося багато людей, які хотіли залишити Афганістан.

Американські джерела повідомили, що там зчинилася стрілянина, і всіх громадян США закликали негайно покинути прилеглу територію.

Пізніше ще один вибух стався біля готелю поблизу аеропорту. Рух «Талібан» повідомив про загиблих серед своїх бойовиків, які охороняли аеропорт.

Відповідальність за інциденти поклали на угруповання «Ісламська держава». Про можливі напади ІДІЛ попереджали й таліби.

Деякі західні країни вирішили припинити евакуацію раніше за узгоджений із талібами термін — 31-ше серпня. Зокрема, Німеччина. Останній рейс із Кабула до цієї країни здійснила узбекистанська авіакомпанія. Загалом Німеччина вивезла 5300 осіб, зокрема німецьких і афганських громадян.

А прем’єр Великої Британії обіцяє, що евакуація триватиме й після терактів.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Ми збираємося й далі вести цю операцію і зараз наближаємося до її кінця. Ми вже вивезли більшу частину тих, кого треба було вивезти: британців, афганців, перекладачів та інших. Для Великої Британії це феноменальна операція. За десятиліття не було нічого подібного. Теракт показав, що важливо вести цю роботу й далі, якомога швидше й ефективніше».

Президент США Джо Байден оголосив, що Вашингтон знайде всіх винних. А представники Пентагону зазначають, що загроза нових вибухів у Кабулі й далі існує.

«Ісламська держава» — це угруповання, яке протистоїть і «Талібану», і західним силам. Вона заявила, що ціллю її смертника були перекладачі та інші афганці, які співпрацювали з американськими військовиками.
Коротке посилання на цю сторінку:

Після смертоносних вибухів в аеропорту Кабула евакуація триваєЄС виступає проти переслідування Фалуньгун у КитаїТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейКанада обмежить час роботи для іноземних студентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: