20.03.2024
Телеканал NTD

Лікарні на Гаїті переповнені постраждалими від землетрусу

Лікарні на Гаїті переповнені постраждалими від землетрусу

Гаїтянка Ланетт щойно втратила дочку. Їй було 26. Дівчина — жертва недавнього землетрусу. На неї впала..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Гаїтянка Ланетт щойно втратила дочку. Їй було 26. Дівчина — жертва недавнього землетрусу. На неї впала стіна. У лікарні їй не змогли надати належну допомогу — палати переповнені покаліченими.

[Ланетт Нуель, мати жертви землетрусу]:
«Ми приїхали вчора вдень. Вони зовсім їй не допомогли. Просто дали знеболювальне. Уранці вона померла в мене на руках, і я нічого не можу вдіяти».

Нагадаємо, 14 серпня на північному заході Гаїті стався землетрус силою 7,2 бала. Ця карибська країна була до цього неготовою. Загиблих уже майже дві тисячі й стане ще більше — багато хто досі під завалами або пропав безвісти. Зруйновано майже 40 тисяч житлових будинків, а також будівлі шкіл і церков.

Постраждали й лікарні — подекуди медики працюють у наметах. У них на руках — майже 10 тисяч потерпілих. Лікарі не справляються.

У понеділок на країну до того ж налетів шторм «Грейс». Гаїтянам, що втратили житло, а також пацієнтам лікарень, розміщеним на вулицях, стало ще важче. Саморобні шатра просто знесло вітром.

Люди потребують їжі та нормального прихистку.

[потерпіла внаслідок землетрусу]:
«Мій дім зруйновано. Будинок завалився, коли всередині були діти — четверо хлопчиків і дівчинка. Нас шестеро, помешкання немає, живемо на вулиці».

[потерпіла внаслідок землетрусу]:
«Мій будинок лежить у руїнах. Не знаю, куди подітися. Я не можу його відремонтувати, сплю на вулиці. Минулої ночі промокла під дощем. Чекаю тут божої помочі».

Шторм спричинив у різних регіонах Гаїті повені й зсуви. Він уже відступив, і пошуково-рятувальні роботи відновилися. З-під завалів досі витягують і живих людей, але таких шансів дедалі менше.

Країну в біді не покинули. Продовольчу й медичну допомогу надають США, Венесуела, Панама, Чилі, Колумбія, Мексика, а також сусідня Домініканська Республіка.

Ситуацію ускладнює загальна нестабільність у країні. Нещодавно тут убили президента, панує політичний хаос. На південь зі столиці дістатися складно, бо пропускні пункти контролюють банди. Гуманітарні місії ведуть із ними переговори.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лікарні на Гаїті переповнені постраждалими від землетрусуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: