24.11.2024
Телеканал NTD

Канада вивезе з Афганістану 21 тисячу людей

Канада вивезе з Афганістану 21 тисячу людей

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив, що його країна намагається евакуювати якомога більше афганців. Однак, за його..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив, що його країна намагається евакуювати якомога більше афганців. Однак, за його словами, угруповання «Талібан» заважає людям навіть просто потрапити до Міжнародного аеропорту Кабула.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Ми закликаємо “Талібан” надати афганцям вільний доступ до аеропорту. Нам потрібна можливість відвезти людей до безпечного місця. Ось чому ми ведемо роботу в аеропорту. Маємо таку можливість. Просто треба, щоб люди змогли туди потрапити. Поки “Талібан” заважає їм це зробити».

За останню добу з країни на літаках вивезли коло 5000 дипломатів, співробітників охоронних компаній, працівників гуманітарних організацій і простих афганців. Військові літаки виконують рейси цілодобово.

За словами Трюдо, Канада планує прийняти щонайменше 21 тисячу афганських біженців. Водночас вона не визнаватиме «Талібан» законним урядом Афганістану.

Угруповання активізувало наступ, коли президент США Джо Байден оголосив про прискорене виведення американських військ із країни. 15 серпня таліби увійшли до столиці, а президент і вся політична верхівка втекли. Армія здалася без бою, після чого бойовики увійшли до президентського палацу.

«Талібан» уже керував Афганістаном 20 років тому. Тоді діяли жорсткі закони шаріату. Приміром, жінкам не дозволяли навчатися чи працювати й навіть виходити з дому без чоловіків. Цього разу, бойовики кажуть, що послаблять правила. Так, вони не мститимуться своїм опонентам, а також обіцяють поважати права жінок.

Тим часом тисячі афганців усе ж намагаються втекти з країни. У районі аеропорту відбувається хаос. Голова Пентагону недавно оголосив, що поки американські армійці не можуть вийти на вулиці Кабула й забезпечити людям доступ до аеропорту через усі блок-пости «Талібану».

У країні перебуває 4500 американських вояків. Зараз вони залучені до процесу евакуації в самій повітряній гавані. Водночас Вашингтон веде переговори з «Талібаном», щоб забезпечити людям можливість покинути Афганістан.
Коротке посилання на цю сторінку:

Канада вивезе з Афганістану 21 тисячу людейОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у ТуреччиніСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінГонконг посилив закон про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: