29.07.2024
Телеканал NTD

На злеті кар’єри: нігерійському майстрові ніколи йти на пенсію

На злеті кар'єри: нігерійському майстрові ніколи йти на пенсію

Нігерієць Обі Ононьє — чинбар. Він понад 40 років виготовляє шкіряні вироби. Йому 65, і вже..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Нігерієць Обі Ононьє — чинбар. Він понад 40 років виготовляє шкіряні вироби. Йому 65, і вже б на пенсію, але ніколи, бо справи йдуть у гору.

Майстерня Ононьє стоїть у торговому центрі Лагоса. Він виготовляє взуття й усілякі аксесуари. Багато виробів іде на експорт.

Своє ремесло нігерієць опанував сам і згодом став шанованим майстром.

[Обі Ононьє, чинбар]:

«Я почав виготовляти речі зі шкіри в 78-му році. Навчився робити сандалі, сумки й гаманці. Вони подобалися людям, і ті охоче їх купували».

Для нігерійця чинбарство — джерело заробітку й спосіб бути корисним.

[Обі Ононьє, чинбар]:
«Сьогодні я дуже стараюся, і, якщо настане завтра, значить учорашній день був вдалим».

Населення Нігерії стрімко зростає. Згідно з прогнозами, до 2050 року воно стане третім за чисельністю у світі. Але людей похилого віку в країні мало — менш як 3 %, тоді як середній показник у світі — понад 9 %. Частково це пов’язано з обмеженими можливостями лікарень Нігерії.

Утім, майстер оптимістично ставиться до майбутнього — як свого, так і чинбарства загалом.

[Обі Ононьє, чинбар]:
«Я не знаю, чи вийде шкіра з моди. Але навіть якщо це станеться, саме ремесло й професіоналізм із моди не вийдуть. Людям однаково будуть потрібні майстри, які зможуть виконати певну роботу».

Вироби майстра продають у престижних магазинах усієї Нігерії, а ще в Південній Америці та Європі. Деякі коштують понад 2000 доларів США — усе залежить від шкіри й дизайну.
Коротке посилання на цю сторінку:

На злеті кар’єри: нігерійському майстрові ніколи йти на пенсіюPet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тваринЦерква в Болівії влаштувала свято для сотень бездомнихФіліппінець перетворив свій будинок на громадську бібліотекуМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Смугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечкуПівнічномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: