18.11.2024
Телеканал NTD

У світі відзначають 30-річчя першого вебсайту

У світі відзначають 30-річчя першого вебсайту

Опублікувати фото в соцмережі чи зробити покупку в інтернет-магазині. Сьогодні це будні мільйонів людей. Але світової..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Опублікувати фото в соцмережі чи зробити покупку в інтернет-магазині. Сьогодні це будні мільйонів людей. Але світової павутини могло й не бути, якби не розробка молодого англійського інженера-програміста. 30 років тому сер Тім Бернерс-Лі запустив перший у світі вебсайт.

Бернерс-Лі працював у ЦЕРНі — Європейській організації ядерних досліджень. З 1989 року він почав думати над способами ідентифікації і пошуку цифрових об’єктів за допомогою програмного забезпечення браузера. А вже в серпні 1991 запустив вебсайт info.cern.ch, присвячений інформації про його проєкт World Wide Web.

Сьогодні є понад мільярд 800 мільйонів вебсайтів, на які заходить коло трьох мільярдів користувачів. І все завдяки тому, що Бернерс-Лі не запатентував свою технологію, а, навпаки, надав до неї вільний доступ.

В інтерв’ю 2019 року він пояснив, чому нещодавно випустив книгу правил, що регулюють поведінку в інтернеті. Вона покликана протидіяти поширенню дезінформації, масовому стеженню та державній цензурі.

[сер Тім Бернерс-Лі, творець першого вебсайту]:
«Це новий світ, у якому велика частина життя нашого суспільства фактично визначається тим, як працюють соціальні мережі тощо. І немає жодної книги правил, написаної сто років тому».

До речі, саме Бернерс-Лі та його помічники придумали URL, протокол HTTP і мову HTML, які стали основою сучасної світової павутини.
Коротке посилання на цю сторінку:

У світі відзначають 30-річчя першого вебсайтуАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: