26.06.2024
Телеканал NTD

«Талібан» захопив Афганістан

«Талібан» захопив Афганістан

Президент Афганістану Ашраф Гані через гучний зв'язок дає останні настанови представникам сил безпеки. Після цього, як..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Президент Афганістану Ашраф Гані через гучний зв’язок дає останні настанови представникам сил безпеки. Після цього, як припускають, він утік із країни до Узбекистану.

Угруповання «Талібан» захопило контроль над Кабулом у неділю. Бойовики вже облаштувалися в президентському палаці й оголосили, що війна в країні завершилася. Вони кажуть, що перехідного уряду не буде, бо вони планують повністю захопити владу й оголосити Афганістан ісламським еміратом.

У неділю вдень на вулицях столиці боїв уже не було. Але багато магазинів не працювало. Також увечері, як повідомив місцевий телеканал, було чутно численні вибухи й постріли в районі аеропорту.

Там, сподіваючись покинути країну, зібралися сотні людей. Декому це вдалося. Це столиця Індії — Делі. Сюди прилетіла група афганців.

[жінка, що прилетіла з Афганістану]:
«Не можу повірити, що міжнародна спільнота покинула Афганістан. Наших друзів уб’ють. Талібан нас уб’є. Наші жінки більше не матимуть прав. Ось і все».

«Талібан» керував Афганістаном із 96-го по 2001 рік. Новий активний наступ бойовики почали у квітні, коли США і їхні союзники оголосили про виведення військ із країни. 15 серпня вони повернули собі владу.

Прем’єр-міністр Канади заявив, що засуджує насильство в Афганістані. Його країна ще 4 серпня почала вивозити до себе афганців, які допомагали канадській військовій місії. Загалом хочуть евакуювати понад 20 тисяч осіб, зокрема лідерів жіночих організацій, правозахисників та репортерів.

Почали евакуацію також посольства США, Німеччини та Великої Британії.

[Гайко Маас, міністр закордонних справ Німеччини]:
«Ми робимо все можливе, щоб наші громадяни й колишні місцеві співробітники змогли найближчими днями залишити Афганістан. Однак обставини, за яких це можна буде здійснити, зараз важко передбачити».

Водночас британський прем’єр Борис Джонсон заявив, що ніхто не має визнавати талібів урядом Афганістану на двосторонній основі. Він додав, що найближчим часом у країні, найімовірніше, з’явиться нова адміністрація.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Талібан» захопив АфганістанІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїВ Україні новий головнокомандувачПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: