Південно-Африканська Республіка тепер може похвалитися власним брендом чаю. Європейський Союз присвоїв унікальний регіональний статус ройбушу, який також називають ройбосом. Напій із такою назвою тепер вироблятимуть лише в ПАР.
Це чудова новина насамперед для фермерів. Тепер вони зможуть продавати цей продукт дорожче, і попит на нього, як очікується, зросте.
З місцевої мови «ройбуш» перекладається як «червоний кущ». Напій роблять із висушеного подрібненого листя й пагонів чагарнику аспалатуса лінійного.
Під нього виділено 70 тисяч гектарів землі в провінціях Західний Кейп і Північний Кейп. Чай вирощує коло 500 фермерів.
[Деон Зандберг, фермер]:
«Унікальність ройбушу в тому, що він росте на дуже невеликій і віддаленій території. Він унікальний, бо росте тут природно. Крім того, це дуже корисний продукт».
Щорічно в ПАР виробляють коло 15 тисяч тонн ройбушу. Половину експортують до Японії, Німеччини та Нідерландів.
У цьому лондонському магазині вишуканих напоїв ройбушу відведено окреме місце.
[Оттілі Каннінгем, експерт із чаю та кави]:
«Для нас велике значення має походження напою, а ройбуш має фантастичну історію. Важливо, хто його вирощує і в якому середовищі».
Здавна ройбуш був для місцевого населення ПАР тонізувальним напоєм, таким як чай, кава чи мате в інших частинах світу.
Заведено вважати, що цей чай знижує рівень холестерину й нормалізує тиск. Він також зменшує ризик серцево-судинних та онкозахворювань і допомагає при алергії та головному болю. Крім цього, ройбуш є складником багатьох косметичних засобів.
Коротке посилання на цю сторінку: