19.11.2024
Телеканал NTD

Золоту пектораль знову показали на виставці в Києві

Золоту пектораль знову показали на виставці в Києві

Унікальну золоту пектораль IV століття до нашої ери виставили на огляд у Києві. Її вважають однією..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Унікальну золоту пектораль IV століття до нашої ери виставили на огляд у Києві. Її вважають однією з найбільш значущих археологічних знахідок XX століття у світі, і найвідомішою в Україні.

Прикраса зроблена з чистого золота й важить майже півтора кілограма. Знайшли її 50 років тому в кургані Товста могила на Дніпропетровщині.

Археологи вважають, що пектораль створили стародавні греки на замовлення скіфських правителів.

[Юрій Полідович, куратор виставки]:
«Однозначно можна сказати, що тут використали всі найважливіші досягнення давньогрецького ювелірного ремесла. Дуже ймовірно, що замовниками були саме скіфи, бо в пектораль закладено основні моменти скіфського розуміння життя, царської влади й такого іншого».

Прикрасу вважають шедевром скіфського мистецтва. На ній зображено 48 фігурок людей і тварин. Також є 160 окремих деталей, які символізують три сфери буття. У прикрасі до того ж закладено глибокий філософський зміст.

[Юрій Полідович, куратор виставки]:
«Верхній ярус — це ярус життя, нижній ярус — це ярус смерті. Загалом ідеї життя й смерті переходять одна в одну. Середній ярус — це ярус дерева світу, дерева життя, яке дарує безсмертя. Це ярус богів».

Подібний світогляд мали й інші давні народи.

[Юрій Полідович, куратор виставки]:
«Ми дивимося на сцену, де грифони нападають на коней, і нам здається, що це смерть коней. Але ця смерть жертовна, бо коні віддають своє життя заради того, щоб жили інші істоти. Цей взаємозв’язок життя й смерті, жертовність смерті дуже властивий давнім людям. І ми бачимо це на багатьох виробах скіфської культури».

Ця прекраса стала частиною великої виставки «Пектораль. Знахідка століття», яку відкрито в Музеї історичних коштовностей України. Тут виставили й інші артефакти з кургану Товста могила. Це предмети кочового побуту, зброя, посуд, інші прикраси та кінська збруя. Раніше широкому загалу їх не показували.

Виставка працюватиме до 31 жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Золоту пектораль знову показали на виставці в КиєвіГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: