25.03.2024
Телеканал NTD

Жодного схожого вбрання: у Києві відкрилася виставка українського традиційного одягу

Жодного схожого вбрання: у Києві відкрилася виставка українського традиційного одягу

Традиційний жіночий одяг, а також його сучасна інтерпретація. У Києві відкрилася виставка «Під знаком Берегині. Від..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Традиційний жіночий одяг, а також його сучасна інтерпретація. У Києві відкрилася виставка «Під знаком Берегині. Від традиції до бренду». Тут можна оглянути близько 50-ти строїв усіх етнографічних регіонів України. Вони з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України. Тут також є роботи сучасних дизайнерів, яких надихає вбрання предків.

Різноманітні кольори, орнаменти, фасони. Одяг кожного краю відрізнявся не тільки залежно від регіону, але й села.

Ось впізнаваний орнамент Київщини — троянди, але вони зовсім не головні у цьому візерунку.

[Оксана Гордієць, науковий співробітник музею]:
«Тут найдавніша вишивка біллю: білим по білому, вишивка по сітці, вирізування, лиштва. І дуже делікатно, дуже грамотно й високохудожньо додано трояндочки, яких ми очікуємо від Київщини. Але вони доповнюють і підкреслюють красу білої вишивки».

На заході України найдорожчі вишиванки були оздоблені так званою кучерявою вишивкою — випуклим узором зробленим вовняними нитками. Самі строї пошито так, аби було зручно ходити гірською місцевістю.

А це вже борщівська вишивка, яка виконана чорними нитками. Одна з легенд каже, що таку почали робити після того, як татари вбили всіх чоловіків і хлопців у Борщеві Тернопільської області.

Частину експозиції присвячено весільному вбранню. Воно було багатошаровим невипадково. Молоду додатково підперізували крайкою та подекуди рушниками. Це робилося для того, щоб певним чином захисти дівчину.

[Оксана Гордієць, науковий співробітник музею]:
«Вона лишається захисту свого роду, і тому дівчина найвразливіша саме в момент весілля. Вона не здобула ще підтримки роду молодого. Вона ще не створила родину, але вона вже втратила одвічний захист берегині роду, свого роду».

А найкоштовнішим елементом такого вбрання було намисто.

[Олена Громова, науковий співробітник музею]:
«Коли моя бабуся виходила заміж, то її батько (це вже мій прадід) продав двох волів, щоб купити намисто з бурштину».

На виставці також показано традиційний одяг Луганщини, Донеччини, а також кримськотатарського народу.

Експозиція працюватиме в Національному музеї Тараса Шевченка до 25 серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жодного схожого вбрання: у Києві відкрилася виставка українського традиційного одягуМодний дім Carolina Herrera показав красу як силу2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівДва індійські ресторани судяться через куряче карі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: