26.03.2024
Телеканал NTD

Портики Болоньї можуть стати Світовою спадщиною ЮНЕСКО

Портики Болоньї можуть стати Світовою спадщиною ЮНЕСКО

Вони захищають від дощу та сонця і прикрашають мало не все італійське місто Болонья. Їх називають..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Вони захищають від дощу та сонця і прикрашають мало не все італійське місто Болонья. Їх називають портиками, і вони претендують на статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Елена Бонезі, мистецтвознавець]:
«Портики є й в інших італійських містах, але ніде немає так багато, як у Болоньї. В історичному центрі криті галереї простяглися на 40 кілометрів, а якщо врахувати портики за містом, то їхня загальна протяжність — понад 50 кілометрів».

Криті галереї в Болоньї будують із XI століття, коли заснували Болонський університет. До міста потяглося багато людей, і житла бракувало. Тоді біля будівель стали з’являтися прибудови у вигляді портиків, над якими стояли кімнати. А в кінці XIII століття будувати криту галерею біля житлових будинків стало обов’язковим.

[Елена Бонезі, мистецтвознавець]:
«Згідно із законом, до кожної будівлі треба було прилаштувати портик. Сама пішохідна зона не належала власникам, проте вони повинні були її прибирати й ремонтувати. Правило діє й досі».

Криті галереї Болоньї різні за стилями й зроблені з різних матеріалів. Найдовший портик веде до церкви Мадонна-ді-Сан-Лука. Він простягнувся майже на чотири кілометри, а прикрашає його більш як 660 арок.

[жителька Болоньї]:
«Коли я приїжджаю до інших міст, завжди дивуюся відсутності портиків. Вони захищають від дощу, від будь-якої негоди. Безумовно, портики — унікальна особливість нашого міста».

Портики Болоньї додали до попереднього списку Світової спадщини у 2006 році. Їхню долю можуть вирішити на нинішній сесії ЮНЕСКО. До заявки включено 12 найбільш визначних критих галерей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Портики Болоньї можуть стати Світовою спадщиною ЮНЕСКОКарнавал у Венеції може стати «платним»Модний дім Carolina Herrera показав красу як силуБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: