24.11.2024
Телеканал NTD

У Боснії і Герцеговині виявили давньоримську дорогу

У Боснії і Герцеговині виявили давньоримську дорогу

Давньоримські воїни в боснійському лісі. Актори влаштували справжню виставу, щоб привернути увагу до недавньої знахідки археологів...

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Давньоримські воїни в боснійському лісі. Актори влаштували справжню виставу, щоб привернути увагу до недавньої знахідки археологів. Тут на північному сході Боснії і Герцеговини на лісистих схилах гори Конджух дослідники виявили найдавнішу дорогу.

[Мерсіха Імамович, професор]:
«Тут усе було вкрите густими кущами й деревами, і якби я просто тут прогулювалася лісом, то й не здогадувалася б, що тут приховано. Я б могла ходити тут нескінченно, так нічого й не помітивши».

Професор середньовічної та стародавньої історії з міста Тузла зі своєю командою вела тут дослідження кілька років. Водночас в історичних записах і серед сільських жителів тут давно передавалася легенда про «мощену римську дорогу».

[Мерсіха Імамович, професор]:
«Нам дуже пощастило, що ця дорога збереглася глибоко в лісі, і сподіваюся, що вона поповнить список туристичних об’єктів північно-східної частини Боснії».

З нагоди знахідки дипломатичний прийом організували прямо в лісі.

[Матео Євангеліста, представник посольства Італії в Боснії]:
«Я насправді з маленького містечка, яке стоїть недалеко від Риму, тому я дуже добре обізнаний із красою Вічного міста».

Стародавній Рим завоював територію сучасної Боснії і Герцеговини в II і I століттях до нашої ери. Поступово він включив більшу частину території країни у свої провінції Далмація і Паннонія.

Однак слід зауважити, що найважливіші археологічні пам’ятки Боснії і Герцеговини римського періоду було виявлено на півдні країни. Наприклад, там розташована Могорьєло — добре збережена давньоримська вілла IV століття. Зараз цей район під охороною держави.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Боснії і Герцеговині виявили давньоримську дорогуРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїБолівійка перетворює використану олію на мийні засобиБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечек10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріКарнавал у Венеції може стати «платним»До Перу повернулися 4600 археологічних артефактівКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: