26.10.2024
Телеканал NTD

У Києві проходить виставка «Сузір’я Полєнова»

У Києві проходить виставка «Сузір'я Полєнова»

До сторіччя Національного музею «Київська картинна галерея» проходить виставка «Сузір'я Полєнова». На ній уперше показано повну..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

До сторіччя Національного музею «Київська картинна галерея» проходить виставка «Сузір’я Полєнова». На ній уперше показано повну колекцію робіт видатного художника, яка є власністю музею.

[Галина Алавердова, кураторка виставки]:
«Сузір’я Полєнова — це поетична метафора, яка визначає явище творчості Полєнова й тих художників, які його в житті оточували. Його учнів, яких він називав своїми художніми дітьми. Його близьких: матері, сестри — які теж були художницями. Його друзів: Рєпіна, Васнецова, Прахова».

Василь Полєнов уперше підняв етюд до рівня самодостатнього твору мистецтва.

[Галина Алавердова, кураторка виставки]:
«Він пропонував своїм учням роботу з натури й з натурою, й етюди ставали найважливішим елементом творчості багатьох художників. Полєнов був одним із перших, хто організовував виставки етюдного живопису».

Визначна картина експозиції «На човні. Абрамцеве». Це село-садиба, яке стало центром російського художнього життя. Тут жили й творили видатні митці кінця XIX століття.

Частина картин, які є на виставці, присвячена циклу робіт Полєнова «З життя Христа». Щоб їх написати, художник подорожував біблійними місцями.

[Галина Алавердова, кураторка виставки]:
«Він не тільки описав, як він собі уявляв життя Ісуса Христа — людини й творця вчення, минаючи в цьому питання віри, він, подорожуючи країнами Сходу, вивчав тогочасне життя й побут Палестини. Вивчав особливості природи й освітлення».

Цю роботу «Христос на Генісаретському озері» було буквально пошматовано. У 1918 році червоноармійці спробували знищити картину, розірвавши її на дрібні шматочки. Праця довгий час зберігалася в понівеченому стані, але завдяки зусиллям київських реставраторів її вдалося відновити.

Окрім експонатів із фондів «Київської картинної галереї», на виставці можна побачити роботи й інших українських музеїв.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Києві проходить виставка «Сузір’я Полєнова»Осінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Камбоджа: як святкують кхмерський Новий рікУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: