25.05.2024
Телеканал NTD

Давня підводна гавань: Кіпр запрошує дайверів

Давня підводна гавань: Кіпр запрошує дайверів

Ця стародавня кам'яна гавань прихована в Середземному морі. Вважається, що коло 2400 років тому її побудував..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Ця стародавня кам’яна гавань прихована в Середземному морі. Вважається, що коло 2400 років тому її побудував Деметрій I — войовничий македонський цар, щоб зупинити можливе вторгнення свого супротивника — правителя Єгипту Птолемея I.

Археологи кажуть, що це незавершена військова фортифікаційна споруда. Біля неї планували розміщувати найкращі військово-морські кораблі стародавнього світу, готові відбити будь-який напад.

Тепер же підводна гавань стане новою визначною пам’яткою Кіпру. На тлі спаду туризму через пандемію уряд хоче приваблювати сюди дайверів. Це досить новий напрям. Раніше острів славився своїми пляжами й серфінгом.

[Іанніс Віоларіс, співробітник Управління старожитностей Кіпру]:

«Туристи, а також місцеві відвідувачі зможуть побачити цю приголомшливу давню гавань, проплисти над нею, побачити, як вона збудована, і подивитися на три її пірси».

Зараз гавань готують спеціально найняті команди дайверів. Вони прибирають водорості і встановлюють покажчики.

Водночас насолодитися підводним морським життям там навряд чи вдасться.

[Міхаліс Сіпонуріс, власник місцевого магазину для дайверів]:
«Як я вже казав раніше, це мілководдя — гарне місце для пірнання з маскою і трубкою. Не впевнений, що це привабить людей, які не цікавляться археологією і просто хочуть попірнати в пошуках морського життя».

Утім, дайвінг-туризм для острова — усе ж не новина. Багато років дайвери приїжджають сюди подивитися на уламки порома «MS Zenobia», який затонув у 1980 році за кілька кілометрів від прибережного міста Ларнака.

На туризм припадає коло 13 % економіки Кіпру.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давня підводна гавань: Кіпр запрошує дайверівВ Італії вимирають газетні кіоскиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: