19.03.2024
Телеканал NTD

Колонію морських коників помітили в забрудненій грецькій лагуні

Колонію морських коників помітили в забрудненій грецькій лагуні

Ці морські коники стали приємною новиною для дайверів, які вивчають лагуну Айтоліко, що на заході Греції...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Ці морські коники стали приємною новиною для дайверів, які вивчають лагуну Айтоліко, що на заході Греції. Вони кажуть, що раз ці істоти тут мешкають, то для забрудненої промисловими відходами водойми ще не все втрачено.

[Василіс Ментогіанніс, дайвер]:
«Їх тут сотні, і якщо вони залишаться, то надія є. Їх багато. Не думаю, що десь у Греції можна побачити щось подібне».

Дайвери кажуть, що раніше кількість морських коників тут обчислювалася тисячами. Тепер залишилося небагато. Та головне, що вони ще є.

[Лаброс Харелос, дайвер]:
«Я вперше побачив морських коників, і там, де найменше цього очікував. Ще більше мене здивувало, що це була ціла колонія».

Через вузькі канали ця лагуна сполучається з ще меншою, що має вихід до моря. Через промислові відходи й сільське господарство в деяких місцях Айтоліко кисню у воді дуже мало. Це призводить до загибелі морських мешканців.

[Спірос Каріофілліс, рибалка]:
«Ми дійшли до того, що улову зовсім немає. Ми виловлюємо риби на 10–20 євро. Особливо цього року. Немає сенсу працювати».

[Танасіс Мавроматіс, представник влади Греції]:
«Головна причина — люди. Ми зруйнували екосистему, ми не даємо їй дихати. Через людей вода брудна, також не надходить вода з відкритого моря».

Тим часом дайвери закликають докласти зусиль, щоб захистити морських коників.

[Василіс Ментогіанніс, дайвер]:
«Морські коники можуть померти за вісім годин. Ця тварина їсть цілий день. Вона не має шлунка й мусить постійно їсти. Якщо сірководню побільшає, якщо буде різкий приплив прісної води, то ми можемо їх утратити».

Місцева влада каже, що багато років відкладала перевірку стану лагуни. Тепер же ЄС виділив на це гроші. Однак наскільки швидко вдасться відновити екосистему, наразі невідомо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колонію морських коників помітили в забрудненій грецькій лагуніКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиКанада обмежить час роботи для іноземних студентівДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівСрібло в Єгипті — нове золотоНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: